Cheesecake uit Oostenrijk

De bekende Käse- of Topfenkuchen van Liesbeth’s moeder die uit Innsbruck komt. Heel anders weer dan de andere cheesecakes , want nu met magere kwark. Dit wordt ook wel “gebackene Käsekuchen”genoemd itt tot ongebakken Käsesahne Kuchen.
Ingrediënten voor een springvorm van 28 cm doorsnee
- 200 gr bloem
- 1 afgestreken tl bakpoeder
- 75 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei (m)
- 75 gr boter
- ca 3 el paneermeel
- 750 gr magere kwark
- 150 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eieren (m) (gesplitst)
- 100 gr bloem + 1 tl bakpoeder
- 3 el citroensap
- 250 ml slagroom
- evt. 100 gr rozijnen , geweekt in Strohrum
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht
- Kneed bloem, bakpoeder, suiker, vanillesuiker, ei en boter snel tot een samenhangend deeg.
- Vet een springvorm in en druk het deeg uit op de bodem van de springvorm. Druk het deeg langs de randen omhoog, strak tegen de springvrom rand.
- Prik de bodem een paar keer in met een vork en bestrooi met wat paneermeel.
- Roer kwark, suiker, vanillesuiker, 4 eigelen, bloem, bakpoeder, citroensap en slagroom goed door elkaar tot een homogeen beslag zonder klontjes.
- Klop de eiwitten op tot meringue en schep in gedeeltes voorzichtig door het beslag.
- Giet het mengsel op het deeg in de springvorme bak de Käsekuchen midden in de oven in ca 60 minuten gaar en schakel de oven uit
- Laat de käsekuchen langzaam afkoelen in de oven
