Cheesecake uit Newyork

Cheesecake uit Newyork

Natuurlijk met Philadelphia cream cheese en gebakken in een waterbad in de oven. Vrij geinterpreteerd naar een beschrijving uit de Kookbijbel van Niki Segnit


Ingrediënten

  • 100 gr Digestive biscuitjes (fijn verkruimeld)
  • 50 gr gesmolten boter
  • 500 gr Philadelphia creamcheese (volvette roomkaas), kamertemperatuur
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • 75 gr creme fraiche
  • 1/2 el vanille extract
  • 1 citroen (zest)
  • 2 el bloem
  • 2 eieren (m)
  • een diepe springvorm met een diameter van 18 cm
  • absoluut nodig: aluminium folie en een ovenschaal waar de springvorm in past

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht)
  • plaats de ovenschaal met een laag van 2 cm kokend water in de oven en laat het geheel goed heet worden voordat je de taart er in schuift.
  • Bekleed een springvorm met een cirkel bakpapier (op maat geknipt)
  • Bekleed de buitenkant van de springvorm met aluminium folie. Zorg dat de folie helemaal om de vorm gevouwen zit (tot boven aan toe zonder kieren en druk dit goed vast (het houdt het water buiten!!)
  • Vermeng de Digestives met de gemolten boter en druk dit vast op de bodem van de springvorm en zet dit in de koelkast tot gebruik
  • Prak de Philadelphia met een vork los en roer de suiker, creme fraiche, vanille extract, geraspte citroen zest, bloem en eieren erdoor. Roer het geheel goed door tot een smeuige creme zonder klontjes.
  • Giet de creme op de koekjes bodem en smeer van boven af.
  • zet de vorm voorzichtig in het hete waterbad in de oven (de vorm staat dan 2-3 cm met zijn bodem in het water)
  • Bak de cheesecake in ca 60 minuten gaar (hij wobbelt nog steeds, dat is niet erg)
  • Haal de cheesecake uit het waterbad, uit de oven en laat 4 uur in de vorm afkoelen (zie tips)
  • Laat de cheesecake dan nog minstens een nacht in de koelkast opstijven

Tips

  • Neem voldoende aluminium folie , en duw dat vast aan om je springvorm. Anders kan het gebeuren dat er te veel vocht tussen door sijpelt en de bodem nat wordt, wat bij mij dus gebeurde..
  • Haal de cheesecake eruit als hij nog wiebelt. Heb je en thermometer dan is ie goed als de taart vanbinnen 74 graden Celcius is. Hij bakt uit de oven nog verder na..
  • Je kunt ook een dichte vorm gebruiken maar het is dan wat lastig om de cheesecake er heelhuids uit te krijgen want het een soort souffle, die als je de vorm op de kop houdt, makkelijk breekt /uit elkaar valt. (wat ook bij mij gebeurde) en na 1kg Philadelphia (2 cheesecakes) verspillen was ik er klaar mee 😉
  • Ik gebruikt een 18cm springvorm en heel veel alu folie, en toen ging het goed
  • In de USA gebruikt men vaak Graham crackers voor de bodem.

Reuben's was het restaurant dat naar eigen zeggen als eerste creamcheese in zijn cheesecakes gebruikte. De grondlegger van de bekende Newyork style cheesecake.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *