Pepernoten
naar het Taaitaai recept van Rutger Bakt (Koekjesbijbel)
Ingrediënten
Dag 1
- 150 gr roggebloem
- 25 gr roggemeel
- 125 gr patentbloem
- 1/4 tl zout
- 150 gr honing
- 75 gr donkerbruine basterdsuiker
- 75 gr water
Dag 2
- 40 gr honing
- 1 el bakpoeder
- 1 el koekkruiden van Jonnie Boer
- 11/2 tl gemalen anijszaad
Ook nodig: bloem om te bestuiven, zonnebloem olie om in te vetten, keukenmachine
Bereiding
Dag 1: Doe de roggebloem, -meel en patentbloem in een beslagkom en meng door elkaar. Verwarm de honing, donkerbruine basterdsuiker en 75 gr water in een steelpannetje en breng al roerend aan de kook. Giet het warme mengsel in de kom bij de bloem en roer goed door tot een soepel maar plakkerig deeg. Laat dit deeg minstens 1 dag buiten de koelkast rusten.
Dag 2: Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd het deeg in stukken en doe het samen met de honing, bakpoeder, koekkruiden en anijszaad in de kom van je keukenmachine. Kneed alles goed door elkaar met de kneedhaak. Dit gaat erg zwaar want het deeg is behoorlijk taai. Snijd het deeg weer in stukken en rol er lange gelijk dikke rollen (pillen) van. Snijd gelijke stukken van de rol ter grootte van een pepernoot. Doe wat olie in een bakje en vet met geoliede handen de pepernoten aan alle kanten goed in. Leg ze dicht tegen elkaar op de bakplaat met bakpapier en bak ze in ongeveer 20 minuten gaar. Snijd de peprnoten los van elkaar en laat ze afkoelen op een rekje.
Ervaringen van Liesbeth
- Ik heb het deeg onbedoeld 5 dagen laten rusten voor ik het verder verwerkt heb. De smaken waren goed ingetrokken 😉
- Het recept van Rutger is het enige recept voor taaitaai (pepernoten) dat ik gevonden heb dat in meerdere dagen gemaakt is en waar pas vlak voor het bakken de bakpoeder werd toegevoegd. Ik heb zijn recept gebruikt omdat ik altijd geleerd heb dat bakpoeder zijn werking verliest op het moment dat het in aanraking komt met vocht. Dus dat je het pas vlak voor het bakken toevoegd en niet te lang wacht .. Maar geen idee of dit klopt. Dit moeten we nog eens verder onderzoeken of bij een expert als Hidde de Brabander navragen. To be continued..
- Het invetten van de pepernoten voor het bakken heb ik van een youtube filmpje van Cees Holtkamp gepikt;-) kijk hier voor zijn versie van pepernoten :
- https://www.google.com/search?q=cees+holtkamp+youtube+pepernoten&oq=cees+holtkamp+youtube+pepernoten&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIGCAEQRRhAMgoIAhAAGIAEGKIE0gEJMTA3ODJqMGo3qAIAsAIA&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:948743bc,vid:a1p7uCVVNac,st:0
- Ik heb het deeg in de keukenmachine gedraaid maar dit kan natuurlijk ook met de hand maar dat is heel zwaar en moeilijk om alles goed gemengs te krijgen.