Pepernoten

naar het Taaitaai recept van Rutger Bakt (Koekjesbijbel)


Ingrediƫnten

Dag 1

 • 150 gr roggebloem
 • 25 gr roggemeel
 • 125 gr patentbloem
 • 1/4 tl zout
 • 150 gr honing
 • 75 gr donkerbruine basterdsuiker
 • 75 gr water

Dag 2

 • 40 gr honing
 • 1 el bakpoeder
 • 1 el koekkruiden van Jonnie Boer
 • 11/2 tl gemalen anijszaad

Ook nodig: bloem om te bestuiven, zonnebloem olie om in te vetten, keukenmachine


Bereiding

Dag 1: Doe de roggebloem, -meel en patentbloem in een beslagkom en meng door elkaar. Verwarm de honing, donkerbruine basterdsuiker en 75 gr water in een steelpannetje en breng al roerend aan de kook. Giet het warme mengsel in de kom bij de bloem en roer goed door tot een soepel maar plakkerig deeg. Laat dit deeg minstens 1 dag buiten de koelkast rusten.

Dag 2: Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd het deeg in stukken en doe het samen met de honing, bakpoeder, koekkruiden en anijszaad in de kom van je keukenmachine. Kneed alles goed door elkaar met de kneedhaak. Dit gaat erg zwaar want het deeg is behoorlijk taai. Snijd het deeg weer in stukken en rol er lange gelijk dikke rollen (pillen) van. Snijd gelijke stukken van de rol ter grootte van een pepernoot. Doe wat olie in een bakje en vet met geoliede handen de pepernoten aan alle kanten goed in. Leg ze dicht tegen elkaar op de bakplaat met bakpapier en bak ze in ongeveer 20 minuten gaar. Snijd de peprnoten los van elkaar en laat ze afkoelen op een rekje.


Ervaringen van LiesbethGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *