Madeleines met honing
Deze madeleines met honing geven een heerlijke warme nasmaak en blijven na het bakken ook nog lekker sappig.
Ingrediënten
4 eieren
140 gram fijne kristal suiker
rasp van een halve sinaasappel
10 ml oranjebloesem extract
25 gram honing
20 gram licht bruine basterd suiker
170 gram bloem
7 gram bakpoeder
Snufje zout
165 gram gesmolten boter
Werkwijze
- Smelt de boter en doe de honing en de lichtbruine basterd suiker erbij – laat de gesmolten boter ook weer afkoelen
- Klop de eieren met de fijne kristalsuiker in een keukenmachine op totdat het verdubbelt in volume en licht wordt.
- Voeg de sinaasappel schil en de oranjebloesem toe en mix het goed door elkaar
- Zeef de bloem met de bakpoeder en het zout en voeg het toe aan het beslag en mix het voorzichtig door elkaar totdat het goed is vermengd.
- Doe het beslag in een spuitzak en leg in het in de koelkast om te rusten. Je kan het in principe na 2 uur wel al afbakken, maar het is fijner het de avond van te voren te maken en dit in de koelkast weg te leggen zodat je het de volgende dag kan afbakken en verse madeleines kan serveren.
- Verwarm de oven op 170 graden celcius hete lucht
- smeer een bakvorm in met een klein beetje boter
- Vul de madeleine vormpjes voor ongeveer 2/3 met het beslag
- Bak de madeleines af op 170 graden celcius hete lucht voor ongeveer 12 minuten afhankelijk van de vorm.
- Je kan natuurlijk eindeloos met de smaken varieren, je kan de sinaasappel vervangen door bijvoorbeeld kardemom, of zelfs een beetje van het bloem vervangen door gemalen pistache of een ander nootje zoals een pecannoot. Eindeloos varieren dus met dit heerlijke recept.
- Houd je niet van honing vervang dan de honing door glucosestroop
- De madeleines zijn op verschillende temperaturen afgebakken. De linker twee madeleines zijn afgebakken op 170 graden celcius boven en onder warmte, en de rechter twee madeleines zijn afgebakken op 170 graden celcius hete lucht.