Madeleine (traditioneel)

Madeleine (traditioneel)

Zoals Madeleines vroeger gemaakt werden, toen er nog geen bakpoeder bestond. Volgens de koude methode.


Ingrediënten

 • 120 gr roomboter
 • 100 gr ei
 • 100 gr bloem
 • 100 gr suiker
 • snuf zout
 • extra boter en bloem om de madeleine vormpjes in te vetten
 • Ook nodig: licht metaal madeleinevormpjes, die verhit kunnen tot 240 graden Celcius, spuitzak.

Bereiding

 • 1. Smelt de roomboter langzaam in een steelpannetje en breng zachtjes aan de kook. Laat de boter zachtjes door koken tot een licht/middelbruine kleur onstaat en de boter nootachtig begint te ruiken. Laat de gebruinde boter goed afkoelen (moet wel vloeibaar blijven)
 • Meng het ei met bloem, suiker en zout en schep 100 gr gebruinde gesmolten boter er door. Meng dit voorzichtig tot een soepel beslag. Zet dit beslag voor een paar uur weg in de koelkast. Mijn beslag gebruikte ik pas na 24 uur.
 • Verwarm de oven voor op 240 graden Celcius (boven-onder warmte)
 • Smeer de madeleine vormpjes goed in met boter en bestuif met wat bloem, dit is tegen het plakken.
 • Schep het beslag in een spuitzak en spuit kleine hoeveelheden in de madeleine vormpjes. Let op, max. voor 2/3 vullen anders lopen de cakejes uit.
 • Schuif de madeleines meteen in de gloeiend hete oven en blijf er bij staan tot een klein buikje op het cakeje verschijnt. Dit duurt een paar minuten, maar houd het goed in de gaten! Zet meteen de oven lager op 200 graden Celcius en bak de cakejes verder af. Afhankelijk van de grootte van de vormpjes en hoeveelheid beslag duurt dit tussen de 6 en 10 minuten. Maar dat kan voor jouw oven weer anders zijn, houdt het bakproces goed in de gaten dan krijg je heerlijke smeuïge madeleines. Dien ze meteen op of vries de cakejes meteen in voor een later moment;-)

Tips/weetjes

 • Wij proefden de gebruinde boter niet echt terug in de madeleine
 • Het bakproces zonder bakpoeder was een hele uitdaging: het gaat hierbij om de zgn. Thermische shock of Eisknack. Dat wil zeggen dat door ijskoud beslag te nemen en te bakken in een gloeiend hete oven zich buikjes zouden ontwikkelen. Dat gebeurde wel degelijk en was magisch maar zoals op veel bloggers/vloggers sites, die giga buikjes vertonen, kregen wij het niet voor elkaar. We gaan dit verder onderzoeken en komen er op terug!
 • Deze madeleine was in eerste instantie steviger dan de madeleines met bakpoeder, het leek dan ook meer een koekje. Maar na een invries periode, waren ze super mals !
 • Wij vonden ze ondanks de wit metalen vorm en de hoge ovenstand,vrij bleekjesGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *