Cake
Het recept zoals een echte pound cake naar verwachting is: een recept van volledig gelijke delen van suiker, bloem, eieren en boter. De cake die mij laat denken aan mijn opa de banketbakker, en de cake die mij ontzettend blij maakt als hij met zijn lieve barst de oven uit komt. Het recept is aangepast voor een kleinere cakevorm van 23 cm in de lengte. Mocht je een groter bakblik hebben of bijvoorbeeld in een tulband vorm willen bakken, dan vergroot je het recept eenvoudig door gelijke delen suiker, bloem eieren en boter te gebruiken: 250 gram of 300 gram of zelfs 350 gram. Verder raad ik vooral aan om de fantastische video van de iconische Cees Holtkamp te kijken op Youtube: Cees Holtkamp makes a classic Dutch butter cake
Ingrediënten:
Cake
- 200 gram zachte roomboter
- 200 gram witte basterd suiker
- 4 grote eieren
- 200 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- Snufje zout
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Klop de zachte roomboter en de kristal suiker luchtig en romig in een mixer
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe, en laat deze elke keer volledig worden opgenomen in het boter/suiker mengsel
- Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout
- Voeg het bloemmengsel bij het beslag en mix het tot het net aan een egaal mengsel is
- Giet het beslag in een tulband vorm of in een rechthoekig cakeblik. Vul de vorm ongeveer 2/3e.
- Bak de cake af in ongeveer 45 minuten op 160 graden in de tulband vorm. In het rechthoekige cakeblik kom je ongeveer uit rond de 55-60 minuten.
- De cake is gaar als een saté prikker schoon uit de cake komt.
Wat zijn jullie geweldig bezig! Het ziet er ook heerlijk uit. Even een vraagje : wat is het effect /nut van bakpoeder?
Hoi Wollie, wat een leuke reactie en goeie vraag!
Je kunt cake zonder bakpoeder bakken maar dan moet je heeeeel lang eieren luchtig kloppen, of gesplitst kloppen. Dan pas wordt je cake een beetje luchtiger. Dus bakpoeder helpt je dus om minder te hoeven kloppen/mixen en je cake te laten rijzen
Bakpoeder zorgt voor een extra luchtige structuur in het baksel.