Mary Berry’s citroencake

Mary Berry’s citroencake

Voor Engelse cakes en taarten moet je bij Mary Berry zijn, de voorganger van Prue bij The Great British Bake-off. Dit is haar bekende all-in-one recept dat wij hebben getest. Wij vinden het resultaat boven verwachting smeuïg en luchtig.


Ingrediënten


175 gr fijne kristal suiker

175 gr zelfrijzend bakmeel

175 gr zachte boter (op kamertemperatuur)

3 eieren (geklutst, 175 gr)

1 citroen (rasp)

¾ tl bakpoeder

Ook nodig

100 gr kristalsuiker

1 citroen (sap)


Methode


  1. Verwarm de oven voor op 160°C hete lucht. Vet een cakevorm in, knip stukjes bakpapier op maat van de cakevorm en bekleed de binnenkant hiermee.
  2. Mix in een grote kom fijne kristalsuiker, zelfrijzend bakmeel, boter, eieren, citroen rasp en bakpoeder. Klop heel kort (minder dan een minuut) met een mixer tot een glad beslag.
  3. Giet het cakebeslag in de voorbereide cakevorm en zet meteen in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de cake in 40 minuten gaar of wacht tot de cake goudbruin wordt, de randen van de cake los komen van de vorm en ‘springy to touch’.
  4. Maak ondertussen de citroen topping. Meng de suiker met het citroensap. Als de cake uit de oven is en nog warm, sprinkel dan de citroengalzuur over de cake.
  5. Wanneer de cake is afgekoeld, haal je hem uit de vorm en kun je de Mary Berry cake aan snijden.

Tips van Mary Berry:

*Zet de cake nooit te hoog in de oven van dan scheurt hij, en dat resultaat beoogt ze niet.

*Voor dit recept gebruikt Mary twee soorten suiker.  De fijne kristalsuiker gebruikt ze door het cakebeslag omdat ruwere suiker niet makkelijk oplost en  bij het bakken verkleurde plekjes ontstaan op je cake, zo krijg je een gespikkelde cake, zegt ze. Voor de topping gebruikt ze wel normale ruwere kristalsuiker. Dit geeft een onopgelost suikergevoel in je mond, een beetje knisperend.

*Als je de cake wilt invriezen doe dat dan zonder de citroen topping, die breng je dan pas aan als je de cake weer ontdooid hebt.


Ervaringen van Liesbeth


De topping zou ik vervangen door een glazuur van poedersuiker met citroen of een glaceerfondant (zie recept van Sandkuchen) omdat ik de onopgeloste suiker “vreemd” vond, maar misschien vind jij het wel lekker?

Wat ons opviel aan dit recept van Mary Berry is dat alles in een keer gemixed wordt, de “all-in-one” methode. We waren bang dat het een compact zwaar, geheel zou opleveren maar we waren blij verrast! Dat komt omdat zij dat voorziet en extra bakpoeder toe voegt naast het zelfrijzend bakmeel.  Een heerlijk en zonder poespas te maken cake!

Mijn cake was na 40 minuten binnenin 95°C en ik heb hem 10 minuten langer gebakken dan in het recept stond.

Na 50 minuten was hij binnenin 100°C en gaar.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *