Oma’s Appelcake met appelmoes

Oma’s Appelcake met appelmoes

In deze appelcake is een gedeelte van de boter vervangen door zelfgemaakte appelmoes en een deel bloem is vervangen door amandelmeel.


Ingrediënten voor de cake


65 gr zachte boter (⅓ van normaliter 200 gr)

200 gr appelmoes

200 gr suiker

snuf zout

200 gr eieren (geklutst, ca 4 eieren)

½ vanillestokje (merg)

150 gr zelfrijzend bakmeel

50 gr amandelmeel

1 citroen (rasp)

3 friszure appels (bv royal Gala)


Methode


Verwarm de oven voor op 160°C hete lucht.

Mix in een grote kom de zachte boter, appelmoes, suiker, zout, eieren en vanille merg door elkaar tot een schuimig geheel. Schep zelfrijzend bakmeel, amandelmeel en citroenrasp er door tot een soepel cakebeslag.

Schil de appels,verwijder de klokhuizen en snijd in 4 partjes. Snijd deze in de lengte in dikke appelschijfjes.

Vet een cakevorm in en beleg de binnenkant van de vorm met bakpapier. Giet ⅓ van het beslag in de vorm, strijk dit een beetje glad en verdeel de appelpartjes erover. Giet een volgend deel van het beslag in de cakevorm en leg hierop de volgende laag appelpartjes. Ga door tot het deeg op is en verdeel bovenop de cake de rest van de appelpartjes.

Schuif de cake midden in de voorverwarmde oven en bak de appelcake in 70 tot 75 minuten gaar.


Ervaringen van Liesbeth


De appelcake van mijn moeder (Oma’s appelcake) is niet meer, we kunnen het niet meer vinden maar herinneren ons wel dat ze veel heeft ‘gestruggled’ om een goeie, niet vette appelcake creëren.

Dit is mijn eigen interpretatie van Oma’s appelcake en heb oa een gedeelte bloem vervangen door amandelmeel. Je kunt daar zelf verder mee experimenteren. Gebruik andere noten, of vervang nog meer bloem door notenmeel.

Ik vond wel dat het lang duurde voor de cake gaar was, dat heeft waarschijnlijk te maken met het fruit aandeel?  Na 50 minuten was de cake pas 80°C, na 60 minuten 89°C en na 75 minuten was mijn cake 97°C van binnen en heb hem toen maar uit de oven gehaald. Als ik ga meten ga ik plotseling aan alles twijfelen, haha. Maar de appelcake had minder boter, smaakte verrukkelijk en was gaar!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *