Venetiaanse worteltaart van Nigella Lawson

Venetiaanse worteltaart van Nigella Lawson

Wij hebben deze worteltaart met olijfolie getest en vonden de taart heel bijzonder! Het is echt een desserttaartje voor na een heerlijke Mezze maaltijd!


Ingrediënten:


30 gr pijnboompitten

250 gr worteltjes (schoongemaakt)

75 gr rozijnen

60 gr rum

110 gr olijfolie (geen extra virgine) (=125ml)

1 tl vanille extract

3 eieren (XL)

250 gr amandelen, fijngehakt

½ tl nootmuskaat

½ citroen (rasp + sap)

Ook nodig: 250 gr mascarpone, 2 tl poedersuiker,30 gr rum

Keukenmachine met rasp, 3 taartvormen van 16-18 cm Ø, keukenrol


Methode:


  • Verwarm de oven voor op 160°C (hete lucht)
  • Vet de 3 vormen in en bedek de bodem met bakpapier
  • Rooster de pijboompitten in een droge hete koekenpan voor ongeveer 3 minuten, tot ze rondom gekleurd zijn.
  • Rasp de worteltjes in je keukenmachine op de fijnste stand. Leg ze op een dubbele laag keukenpapier en rolde geraspte wortels daarin op. Hiermee druk je het overtollige vocht eruit.
  • Zet een pan op het vuur met de rum en rozijnen. Breng aan de kook en laat zachtjes voor 3 minuten pruttelen.
  • Mix de suiker met de olijfolie in de keukenmachine of de handmixer tot een luchtige crème. Vanille extract erbij en mix een voor een de eieren erdoor.Schep dan de gemalen amandelen, nootmuskaat, geraspte wortels, rozijnen met de rum en citroen-rasp en sap er met een spatel door. Spatel alles luchtig door elkaar en verdeel het deeg over de 3 vormen. Het blijft een ondiepe laag deeg per vorm.
  • Verdeel de pijnboompitten  erover en zet de vormen in de voorverwarmde oven. Bak de taarten 30-40 minuten in het midden van de oven of tot de taarten goudkleurig zijn.
  • Haal de cake uit de oven en laat hem nog 10 minuten in het bakblik rusten. Snijd de randen los, stort de cake op een rooster en laat het verder afkoelen.
  • Leg de cake op een bord; meng de mascarpone met poedersuiker en rum en geef het, voor wie wil, bij de worteltaart.

___________________________________________________________________________________

Onze ervaringen

* De cakes rezen bijna niet, maar wel heerlijk.

* We proefden alleen een lichte hint van olijfolie, anders..maar wel lekker vonden wij.

* Achteraf kwamen wij erachter dat dit een gluten- en lactosevrije worteltaart is, hoe leuk?! Wil je dat, laat dan de mascarpone crème achterwege.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *