Zwitserse Rüblitort

Zwitserse Rüblitort

Wil je een lichte biscuittaart met worteltjes en noten dan is dit een recept voor jou! Het origineel Aargauer recept is zonder toegevoegd vet en zonder bloem.


Ingrediënten:



5 eigelen
250 gr suiker
½ citroen (rasp + sap)
250 gr verse kleine worteltjes (schoongemaakt)
250 gr gemalen amandelen
½ tl kaneel
snufje kruidnagelpoeder
1 tl bakpoeder
snuf zout
4 el maïzena
50 gr paneermeel
5 eiwitten
Ook nodig: 120 gr poedersuiker,½ eiwit, 1 el Kirsch, marsepein worteltjes


Methode


  • Verwarm de oven voor op 160°C (hete lucht)
  • Vet een ronde Ø24cm sprinvorm in , bestrooi de bodem met bloem en de zijkanten met paneermeel.
  • Klop de eigelen, suiker,citroenrasp en – sap met de mixer tot een wit schuimende crème.
  • Rasp de schoongemaakte worteltjes met een fijne rasp en spatel dit samen met de gemalen amandelen door de eiercreme. Spatel dan kaneel, kruidnagelpoeder, bakpoeder, zout en maïzena erdoor.
  • Klop de eiwitten stijf en schep dit er ook voorzichtig door heen.
  • Schenk het deeg in de springvorm en bak de worteltaart 50- 60 minuten, of tot de taart van binnen gaar is. Laat de taart op een rooster afkoelen.
  • Meng de poedersuiker met het halve eiwit en wat Kirsch goed door elkaar en bestrijk hiermee de hele taart. Versier de worteltaart als je dat leuk vindt met een paar marsepeinen worteltjes.

Onze ervaringen

  • Laat de taart 1 a 2 dagen ingepakt in folie rusten, dan trekken de smaken nog beter in.
  • Ook dit is meer een dessert-taart, vinden wij, eenvoudig maar wel mega lekker en luchtig!
  • In Zwitserland bestrooien ze deze taart ook vaak met wat poedersuiker ipv de glazuur.
  • marsepeinen worteltjes zijn in Zwitserland wel een “must”, haha.
  • de rasp op mijn keukenmachine is niet super fijn dus zowel en amandelen als de worteltjes hebben een beetje meer “bite” dan de bedoeling was, maar dat vinden wij niet erg. Wil je een wat subtielere taart gebruik dan amandelpoeder en rasp de worteltjes heeeel fijn, zodat ze meer in het deeg blenden.
  • Opmerkelijk is dat in dit oud Zwitsers recept speciaal genoemd wordt dat je verse, zachte kleine worteltjes moet nemen.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *