Choux au craquelin
Choux au craquelin zoals je in het mooi Frans zegt, of gewoon op zijn Nederlands: Tijgersoes.
Je kan eindeloos varieren met het craquelin laagje, omdat je dit kan kleuren met kleurstof. Heel gaaf dus als je verschillende smaken soesjes maakt, en je met een kleurtje de vulling kan aangeven.
Soesjes kan je maken met een combinatie van water en melk, of alleen met water. Een soes met alleen water zal steviger zijn, minder zoet en heeft een minder zacht mondgevoel. Wel is het ideaal als je een stevige croquembouche wil bouwen, of de soesjes een hartige vulling wil geven.
Ingrediënten
Soezenbeslag:
100 gram water
100 gram melk
100 gram roomboter
100 gram bloem
snufje zout
4 eieren – niet in het geheel nodig
Craquelin laagje:
80 gram boter
100 gram rietsuiker – maar 100 gram kristalsuiker werkt ook
100 gram bloem
snufje zout
kleurstof naar keuze
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Voor de craquelin laag: doe de boter, suiker, bloem en snufje zout in een keukenmachine of kneed het met je eigen spierballen tot een samenhangend deegje.
- Rol dit deeg uit alvast uit tot een halve cm dikte en verpak het in magnetron folie en leg het in de koelkast neer of in de vriezer. Het is van belang dat het in ieder geval 30 minuten in de koelkast ligt.
- Als je het een kleurtje wil geven is dit het beste in de keukenmachine, anders kleuren je handen al in de kleurstof.
- Voor het soezenbeslag:
- Verwarm de melk, water en boter in een steelpannetje op een middelhoog vuur. Het is belangrijk dat de boter gesmolten is voordat het melk/water mengsel zacht kookt
- Haal de pan even van het vuur, en meng 100 gram bloem door het water/melk botermengsel en roer stevig door met een houten pollepel.
- Plaats het pannetje op het vuur en blijft voor zeker 2-3 minuten stevig in de pan roeren. Dit is een heel belangrijke stap, want je wil hierbij het deeg garen. Dit is dan ook waarom soezendeeg ook wel kookdeeg heet. Na 3 minuten krijg je een zacht film laagje op de bodem van je pan, en hoor je het beslag ook een beetje sizzelen, dan weet je dat het deeg goed gaar is.
- Doe daarna het deeg in je keukenmixer en meng op lage stand totdat het een beetje afkoelt.
- Voeg dan langzaam een voor een de eieren toe, bij het derde ei kan je het beste het vierde ei even loskloppen in een bakje en kijken hoeveel ei er nodig is. Je wilt dat het beslag in een v vorm van je spatel zachtjes afloopt. Je kan beter een iets te droog beslag hebben dan een te waterig beslag.
- Spuit kleine dopjes van een duimtopje voor kleine soesjes, en grotere rondjes voor grotere soesjes.
- Zorg wel voor genoeg ruimte tussen de soesjes op de bakplaat, de soesjes poppen op en nemen meer ruimte in beslag.
- Haal het craquelin deeg uit de koelkast en steek er met een rond vormpje rondjes uit ter grootte van je gespoten soezendeeg, het mag iets groter, maar maak het niet kleiner dan het gespoten soezenbeslag.
- Bak de soesjes af op 20-25 minuten op 180 graden celcius.
- Indien je grotere soesjes hebt gemaakt, kan het langer duren voordat ze gaar zijn, dit kan wel 30 minuten duren, let hier dus goed op.