Colomba di Pasqua van Artusi

Colomba di Pasqua van Artusi

Italiaans Paasbrood in de vorm van een duif. Dit recept is afgeleid van het Paasbrood uit Livorno uit Italië’s beroemste kookboek van Artusi (1891). De “Artusi” was generaties lang het standaardboek voor Italiaanse chefs. Let op: het kost 4 dagen om dit heerlijke paasbrood te maken!


Ingrediënten

 • 10,5 gr Vin Santo
 • 5 gr Marsala wijn
 • 20 gr anijszaadjes
 • 30 gr verse gist
 • 1800 gr broodbloem met hoog eiwitgehalte (min. 14 % eiwit)
 • 12 eieren (kamertemperatuur)
 • 200 gr neutrale olie
 • 600 gr suiker
 • 70 gr gesmolten boter
 • 10 gr oranjebloesem water
 • ook nodig voor Colomba: papieren bakvorm (duif)

Methode

 • Dag 1. s’avonds Meng de Vin Santo met Marsala en doe de anijszaadjes erbij. Laat dit intrekken. los de gist op in een half glas lauw water. Meng dit gistwater met zoveel bloem dat je een soepele deegbal kunt maken. Doe de rest van de bloem in een kom, leg de deegbal erop en schep wat bloem erover. Zet de kom weg op een tochtvrije plek.
 • Dag 2. s’ochtends Leg het flink gerezen deeg op je werkbank en druk het wat uit. Werk er een ei, een eetlepel olie, een eetlepel suiker, een eetlepel gearomatiseerde wijn en genoeg bloem om weer een soepele bal te maken.. Zorg dat de ingrediënten genoeg gemengd zijn zonder teveel te kneden. Leg het deeg opnieuw in de kom met bloem en dek het weer af met wat bloem uit de kom en laat 6 a 7 uur rijzen.
 • Dag 2 s’avonds als na 6-7 uur is het deeg voldoende gerezen en voeg je nu 3 eieren toe, 3 eetlepels suiker, 3 eetlepels olie en 3 eetlepels wijn en weer zoveel bloem als nodig. Vorm hier weer een grotere deegbal van en laat het weer een nacht rijzen op een tochtvrije plek.
 • Dag 3 ochtend is je deeg 3x zo groot geworden voeg dan 5 eieren, 5 eetlepels van zowel suiker, lie als wijn toe en weer benodigde bloem. Vorm een nog grotere deegbal en laat weer op de gebruikelijke manier in de kom met bloem rijzen op een tochtvrije plek.
 • Dag 3 avond Kneed het deeg met de resterende ingrediënten (behalve oranjebloesem water) tot een soepel deeg. Is het deeg te slap voeg dan voorzichtig nog wat bloem toe (maar liever niet). Vorm 3 a 4 broden van het deeg, doe ze opgebold in hun vorm (bekleed met bakpapier of in de papieren vormen). Laat de broden op een warme, tochtvrije plek, afgedekt (nu wat versneld door de warmte) rijzen tot ze op springen staan.
 • Dag 4 ochtend Verwarm ondertussende oven voor op 190 graden (hete lucht) en bak de gerezen broden gaar. Zet na 10 minuten de temperatuur lager op 160 graden en bak nog 30 – 40 minuten tot ze gaar zijn. Let op dat ze niet aanbranden en ze mogen niet klef van binnen blijven. Met dit recept, mits nauwkeurig opgevolgd, wordn zelfgemaakte Livornese Paasbroden voortreffelijk …(haha dit is de beschrijving van Artusi)

Onze ervaringen

 • Dit recept hebben we 3 jaar geleden een keer gemaakt. Het is een historisch recept voor Italiaans Paasbrood en bevat veel


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *