Colomba met Citrusfruit

Colomba met Citrusfruit

Dit is een recept van Gabila Gerardi, een Italiaanse Blogster van de site “Pane dolce al cioccolato”. Op haar website vindt je nog veel meer recepten van Colomba’s en Panettones, van zuurdesem exemplaren tot de makkelijkere met bakpoeder. Onderstraand recept van haar duurt 1a 2 dagen!

Ingrediënten & Bereiding Citrusboter

 • 15 gr sinaasappelhoning
 • 1 citroen (schil)
 • 1 bergamot(schil) of sinaasappel (schil) geraspt
 • 2 vanille peulen
 • 35 gr geklaarde boter

Meng alle ingrediënten door elkaar en laat afgedekt op een koele plek rusten.


Ingrediënten & bereiding glazuur

 • 100 gr poedersuiker
 • 50 gr maïzena (gezeefd)
 • 75 gr gepelde amandelen
 • 60 gr eiwit
 • 1 gr zout
 • 1/2 vanille peul

Meng amandelen met helft van de suiker. Voeg dan het eiwit, maïzena en rest van de suiker, zout en vanillemerg toe. Meng goed door elkaar en bewaar afgedekt in de koelkast.


Ingrediënten & bereiding paasbrood

 • Voordeeg
 • 50 gr broodbloem of 00 W380 (eiwitrijk)
 • 40 gr water
 • 13 gr kristalsuiker
 • 15 gr biergist

Meng in een keukenmachine alle ingrediënten tot een voordeeg en laat afgedekt op 23/24 graden ongeveer 30 minuten rijzen.


 • Maak het 1e deeg
 • Meng al het bereidde voordeeg
 • 75 gr broodbloem
 • 35 gr water
 • 25 gr suiker
 • 25 gr roomboter (16-18 graden)

Meng het voordeeg met de rest van de ingredënten samen in een keukenmachine tot een soepel deeg en laat het in een grote kom of bak bij 26-28 graden ongeveer 50 minuten rijzen, of tot het deeg is verdubbeld.


 • 2e deeg
 • al het 1e deeg
 • 100 gr broodbloem
 • 40 gr water
 • 40 gr kristalsuiker
 • 25 gr roomboter
 • 15 gr eigeel

Kneed in een keukenmachine het hele 1e deeg met de rest van de ingrediënten tot een soepel deeg en laat afgedekt onder huishoudfolie rusten tot het deeg is verdubbeld (60-70 minuten) op 26-28 graden.


 • 3e deeg
 • Al het 2e deeg
 • 200 gr broodbloem
 • 50 gr kristalsuiker
 • 15 gr eigeel
 • de citrusboter
 • 50 gr sinaasappel-pasta
 • 8 gr zout
 • 40 gr water
 • 50 gr roomboter
 • 120 gr roomboter opgeklopt met 60 gr poedersuiker
 • 160 gr gekonfijte sinaasappel///citroen
 • geschilfde amandelen naar smaak
 • kristalsuiker naar smaak

Kneed in een keukenmachine al het tweede deeg met de bloem. Zodra alles goed gemengd is voeg je geleidelijk de suiker en het eigeel toe. Vervolgens het zout, sinaasappelpasta en de citrusboter. blijf mixen in de machine en voeg dan water en tenslotte 50 gr roomboter toe. Laat de machine draaien tot het deeg om de halen draait. Voeg nu in kleine gedeeltes de opgeklopte poedersuikerboter toe. Kneed verder tot een glanzend elastisch deeg. Voeg dan de gekonfijte sinaasappel toe en draai nog een paar keer tot alles is opgenomen. Doe het deeg in een grote kom (afgedekt) en laat 30 minuten rusten op 28-30 graden.

Verdeel het deeg in 2 gelijke stukkenen laat ca 10 minuten onbedekt liggen. Bol de 2 stukken deeg op (breng op spanning) met ingevette handen en laat het deeg nog eens 30 minuten onbedekt rusten.

Maak 2 langwerpige opgebolde broden en leg ze gekruisd in en Colomba vorm. Dek af met huishoudfolie en laat in de oven waarin je gaat bakken rijzen op (28 graden!) tot het deeg 1 cm van de rand gerezen is. (reken ongeveer 6 uur, zie tips onderaan deze blog)

Bakken: Verwarm de oven op 160/165 graden Celcius (boven-onder-warmte). Plaats de colomba laag in de oven , zodat hij niet verbrandt. Bak het paasbrood in ongeveer 55 minuten gaar. De colomba kern temperatuur moet 94-96 graden zijn. Als de duif klaar is, prik je 2 naalden onderin de papieren bakvorm en hangt hem ondersteboven op tot hij volledig is afgekoeld. Zo snel mogelijk eten of invriezen!


 • Ervaringen & Tips
 • Het brood maken koste heel veel tijd dus is de colomba ongerezen in zijn papieren vorm de koelkast in gegaan (s’avonds). De ochtend erop Colomba een half uurtje uit de koelkast laten staan en toen pas 6 uur laten rijzen op 28 graden.
 • We hadden geen sinaasappelpasta, dus weg gelaten, en dat ging prima. In plaats van sinaasappelstukjes en amandel schaafsel hebben wij 250 gr mengsel van wat we in huis hadden er door gedaan: een mengsel van gemalen gebrande hazelnoot stukjes, geconfijte sinaasappelschil en cederappel.
 • Heb je geen rijskast (zoals de meesten van ons) maak dan ergens in je huis een warme plek met constante temperatuur. Wij gebruikten daar onze oven voor, zetten de boven-onderwarmte op 30 graden (dat is de minimum temperatuur van de oven), thermometer erin en oven even open houden tot de temperatuur gezakt is naar gewenst en meteen het deeg erin en de deur weer sluiten.
 • Na de koelkast, in de ochtend duurde het meer dan7 uur voordat de Colomba enigszins gerezen was. Durfde niet langer
 • Door het hoge gehalte aan vet, was de papieren vorm na het rijzen in een warme omgeving, doordrenkt met boter.. voelde vreemd aan.
 • Uiteindelijk 10 minuten langer gebakken om 93 graden binnenin te krijgen.
 • Bij alle consternatie vergeten om de glazuurlaag aan te brengen. Heb dat pas een kwartier voor het einde aangbracht, Het notenmengsel heb ik van te voren nog even gemalen zodat de amandelen overal verspreid waren.
 • De colomba op de foto heb ik vorig jaar gemaakt, toen ging de glazuurlaag wel goed;-)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *