Italiaanse botercreme

Italiaanse botercreme

Op basis van meringue. Een luchtige, witte botercreme op basis van kookschuim


Ingrediënten

  • 60 gr water
  • 249 gr kristalsuiker
  • 3 eiwitten
  • 300 gr boter (kamertemperatuur)
  • Ook nodig: een suikerthermometer, keukenmachine met garde

Methode

  • Verhit de water met de suiker op een middelhoog vuur en breng de suiker langzaam aan de kook.
  • Zet ondertussen de keukenmachine klaar met in de kom 3 eiwitten
  • Hang de thermometer in de pan met suikerwater (niet op de bodem) en laat de suiker verder koken/bubbelen tot het een temperatuur bereikt heeft van 114 graden Celcius.
  • Zet nu de keukenmachine aan en klop de eiwitten op terwijl het suikerwater verder kookt.
  • Heeft de suiker een temperatuur bereikt van 121 graden Celcius, haal dan de pan meteen van het vuur.
  • Zet de keukenmachine ietsje langzamer en giet de hete suiker erbij in de kom en mix verder. Zet de machine op de hoogste stand en klop het schuim tot het afgekoeld en glanzend is.
  • Als het schuim nog warm is (warmer dan de boter) zet het dan nog even in de koelkast.
  • Hebben de boter en het schuim dezelfde temperatuur , zet dan je kom met schuim terug op de keukenmachine en klop het schuim verder terwijl je steeds stukjes boter toevoegd. De boter moet steeds goed oplossen voordat je meer boter toevoegt.
  • De botercreme is nu klaar voor gebruik

Onze ervaringen

  1. wil je een kleinere hoeveelheid botercreme maken, weet dan dat lastiger wordt om te maken. Ik probeerde 1/3 hoeveelheid te maken, met 1 eiwit.. Moeilijk om 1 eiwit in een keukenmachine te kloppen. Dit lukte wel na een tijdje.. Maar het erbij gieten van het hete suikerwater liep niet lekker. Normaal giet je het makkelijk bij het schuim maar omdat je zo weinig eiwitschuim hebt, mengde het niet goed. En zat er veel aangekoekte suiker aan de kom.
  2. Luchtig van smaak, lijkt op de Zwitserse botercreme
  3. Te gebruiken voor bv afsmeren van taarten. Maar let op, geen fondant of marsepein erover leggen! Er zit teveel vocht in Italiaanse en Zwitserse botercreme


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *