Galette des Rois Salée

Galette des Rois Salée

Mocht je na Kerst en Oud en Nieuw al het zoetigheid zat zijn, en verlangen naar de smaak van Beef Wellington, maak dan deze heerlijke variatie op de Galette des Rois met een duxelles van kastanje champignons en parma ham en kant en klaar bladerdeeg.


Ingredienten:


  • 2 plakken kant en klaar bladerdeeg – liefst met roomboter
  • 300 gram kastanje champignons
  • een grote sjalot
  • een bosje peterselie
  • klontje roomboter
  • peper en zout naar smaak
  • een pakje parma ham van ongeveer 40-70 gram
  • eigeel om het mee af te strijken
  • klein drupje melk als het eigeel iets te dik is

Methode

Voor de Duxelles:

  • Snijd/maal de kastanje champignons en sjalot heel fijn in een keukenmachine
  • Snijd/maal de peterselie heel fijn in een keuken machine
  • Bak de kastanje champignons en de sjalot met een klontje roomboter en peper en zout naar smaak in een grote pan bijna helemaal droog, dit kan soms wel 10-15 minuten duren.
  • Spreid de duxelles uit op een bord en zet het terug de koelkast in, je wil dat dit koud is voordat je het op het bladerdeeg legt, omdat anders het bladerdeeg kan smelten.

Galette des Rois:

  • Leg een plakje bladerdeeg neer en doe daar op de bodem een paar plakjes parmaham in een rondje. Laat een kleine rand deeg open, hier plak je straks de andere plak op en deze moet je goed dicht duwen.
  • Doe een laag duxelles op de parmaham, je kan dit doen door bijvoorbeeld de duxelles in een spuitzak te doen, maar je kan het ook met een lepel erop scheppen en dan netjes gladstrijken met bijvoorbeeld een spatel of de achterkant van je lepel, zorg wel dat het gelijkmatig is verdeeld.
  • Doe het andere rondje bladerdeeg over de vulling heen en druk de zijkantjes voorzichtig goed aan.
  • Bestrijk de galette met het eigeel, of met het eigeel gemengd met een beetje melk. Zorg dat dit niet te nat wordt.
  • Laat het indrogen in de koelkast, ongeveer 10 minuutjes en herhaal het bestrijken met ei dan nogmaals voorzichtig en laat het weer even 10 minuutjes drogen in de koelkast.
  • Verwarm de oven op 185 graden Celcius
  • Maak met de achterkant van een mes of met een spatel een mooie tekening.
  • Bak de Galette eerst 15-20 minuten af op 185 graden en draai hem daarna in temperatuur iets terug naar 160 of 150 graden en bak hem vervolgens af totdat het in totaal 40-45 minuten in de oven heeft gezeten.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *