Kardemom Kugelhopf

Kardemom Kugelhopf

Deze heerlijke kugelhopf maakte ik als variatie op de tulband die ik jaren geleden in de Heel Holland Bakt tent maakte. In de basis is het een recept van Rutger Bakt, omdat ik nieuwsgierig was wat Amerikaans Patentbloem en melk in het deeg zouden doen. Ik merkte niet echt heel erg veel verschil, dus mocht je misgrijpen met melk kan je de melk vervangen door lauw warm water, en uiteraard kan je de Amerikaanse patentbloem vervangen door normale bloem.


Ingrediënten:


Tulband deeg

  • 500 gram Amerikaans Patentbloem
  • 260 ml lauw warme melk
  • 10 gram zout
  • 14 gram instant gist
  • 70 gram licht bruine basterd suiker
  • 65 gram zachte roomboter
  • 1 ei
  • 5 theelepels kardemom
  • Sinaasappel schil van 1 sinaasappel
  • 150 gram pecannoten
  • 150 gram dadels in stukjes gesneden

Pecannoten spijs

  • 150 gram pecannoten
  • 50 gram amandelen zonder vlies
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 klein ei
  • Sinaasappel rasp naar smaak – Ter suggestie, dit hoeft niet

Methode:


  • Snijd de dadels in stukken, en breek de pecannoten zodat je ze goed in het deeg kan mengen.
  • Rasp de sinaasappel schil
  • Activeer de gist alvast in de lauw warme melk met een klein schepje suiker en zet dit weg.
  • Doe de bloem, het zout, de kardemom en het suiker in een kom
  • Voeg de melk met de gist daarbij en het ei
  • Laat het deeg zeker een minuut of 5 goed doorkneden
  • Voeg daarna de zachte roomboter toe en mix het nog goed door, ongeveer 5-7 minuten, er moet een mooi soepel deegje ontstaan waar je een vliesje van kan trekken. Doe tijdens de laatste minuut de sinaasappelschil er ook doorheen.
  • Voeg de pecannoten en de dadels toe aan het deeg. Het ging bij mij moeilijk in de keuken machine, dus ik stortte het deeg op mijn aanrecht en kneedde de pecannoten en dadels erdoor heen
  • Laat het deeg een uur rijzen
  • Maak in de tussentijd de pecannoten spijs: Doe de pecannoten, de amandelen en suiker en het eitje in een keukenmachine en mix dit tot het eruit ziet als amandelspijs, het maakt niet uit als het wat grover is, dit geeft een lekkere bite in de tulband. Je kan een beetje sinaasappelschil toevoegen voor de smaak als je hier van houdt. Dit is optioneel
  • Nadat het deeg een uur heeft gerezen: Rol je deeg daarna uit op een werkblad bestuift met bloem. Zorg dat je ongeveer de lengte hebt van je tulband vorm. De hoogte van het deeg is niet heel belangrijk, maar zodat je het wel een beetje op kan rollen
  • Draai een pil van de pecannoten spijs en leg dit aan de onderkant van het deeg neer, rol nu het deeg op zodat de pecannoten spijs mooi opgerold zit in het deeg.
  • Vet een tulband vorm in met boter
  • Leg het deeg in de tulband vorm en laat het voor nog eens 45 minuten rijzen.
  • De baktijd is ongeveer 35 tot 45 minuten, maar dit is afhankelijk van de grootte van je recept en vorm, let daar dus op.
  • Bak de tulband daarna af op 200 graden voor ongeveer 15 minuten. Daarna adviseer ik om de temperatuur naar 160 graden te zetten en aluminum folie over de tulband heen te doen, en laat het dan nog ongeveer 15-20 minuten afbakken op 160 graden celcius.
  • Als de kern temperatuur van het brood 96 graden is, is het gaar en is het klaar met bakken.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *