Kardemom en koffie cake
Dit heerlijke recept is ontworpen door Ottolenghi en Helen Goh. Dit recept is aangepast naar een bakvorm van 23 cm lengte.
Ingrediënten:
- 55 ml en 15 ml melk
- 4 grote eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 135 gram zelfrijzend bakmeel
- 65 gram bloem
- Snufje zout
- 200 gram suiker
- 200 gram boter, in blokjes
- 1½ theelepel kardemom
- 1½ eetlepel espressokorrels
- 2 theelepels cacaopoeder
Methode:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius bij boven en onder warmte en op 170 graden Celcius bij hete lucht.
- Vet een cakevorm of een tulband in met een beetje boter.
- Combineer de 55 ml melk, de 4 grote eieren en het vanille extract en roer dit goed door met een vork.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel, de bloem en het zout.
- Doe het zelfrijzend bakmeel, de bloem, het zout en de suiker in een kom en mix dit eventjes door.
- Voeg daarna de boter toe en de helft van het melk en eieren mengsel en meng dit voor 1 minuut door op half hoge snelheid in de keukenmachine.
- Voeg daarna het resterende melk/eieren mengsel toe in twee delen tot alles goed is opgenomen.
- Verdeel het beslag in twee delen.
- Voeg aan een deel van het beslag de 1,5 theelepel kardemom toe.
- Meng de 15 ml melk met de espressokorrels en de cacaopoeder. Je kan de melk een klein beetje verwarmen zodat het beter met elkaar gemengd kan worden.
- Voeg dit mengsel toe aan het andere deel beslag.
- Schep het cacao beslag en het kardemom beslag om en om in een bakvorm.
- Maak met een sate prikker of een mes een marmer effect in het beslag, je kan dit bijvoorbeeld doen door rechte lijnen door het beslag te trekken of kleine cirkeltjes te draaien in het beslag
- Bak de cake af op ongeveer 50-60 minuten als je het afbakt in een traditionele cakevorm. Als je het beslag afbakt in een tulband vorm kan het ongeveer 35-45 minuten duren.
- De cake is gaar als er een sate prikker schoon uit komt.
Tips:
- Open de oven niet tijdens het bakken, maar kijk pas bij 50 minuten of cake gaar is indien je een cakevorm gebruikt. Je kan het wel al met 30 minuten controleren bij een tulband vorm.
- De cake is gaar als er een sate prikker schoon uitkomt,of als de zijkant van de cake een klein beetje is losgelaten van de vorm.
Ik heb jullie Podcast deze week pas ontdekt en dit is het eerste recept dat ik na gebakken heb, er gaan er vast meer volgen.
Recept 1 1/2 keer gebruikt voor een tulband van 2.3 L.
Hij was erg lekker.
N.a.v. jullie bevinding meer cacao gebruikt.
Volgende keer ga ik de hoeveelheid cacao, koffie en kardemom nog iets verhogen.
Hoi Nancy, wat ontzettend leuk! Excuses voor de iets vertraagde reactie. Goed om te horen dat je het recept nog lekkerder hebt kunnen maken!