Appeltaart ‘Upside Down’

Appeltaart ‘Upside Down’

Een appeltaart recept van Linda Lomellino met lekkerveel caramel


Ingrediënten

  • 2 appels (jonagold)
  • 75 gr gezouten boter
  • 125 gr lichtbruine basterdsuiker
  • snuf zout flakes (naar smaak)
  • 200 gr patentbloem
  • 1/2 tl baksoda
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1/2 tl gemalen kardemom
  • 1/4 tl zout flakes
  • 125 gr gezouten boter (zacht)
  • 180 gr kristalsuiker
  • 2 eieren (L)
  • 150 ml dikke yoghurt (Greeks of Turks)
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • Ook nodig: een springvorm van 22 cm doorsnee

Methode

  • 1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius. Beboter de springvorm en bedek de bodem met een stuk bakpapier
  • 2. Snijd de appels in dunne plakjes
  • 3. Smelt de boter op een middelhoog. Roer de bruine basterdsuiker erdoor en kook 2-3 minuten tot de suiker goed is opgelost in de boter
  • 4. Roer er het zout er door en giet de karamel over het bakpapier in de springvorm
  • 5. Leg de appel partjes in een leuk patroon op de karamel
  • 6. Meng bloem, baksoda, bakpoeder, kaneel, kardemom en zout in een kom
  • 7. Mix in een andere kom de boter met de suiker tot een witte, fluffy botercreme. (5 minuten mixen)
  • 7. Voeg een voor een de eieren toe, zorg daarbij dat ze steeds goed gemengd worden
  • 8. Meng de droge ingrediënten erdoor in 3 etappes (met een spatel) en tussendoor voeg je de yoghurt in beetjes toe. En roer als laatste de sinaasappelrasp er door.
  • Giet het beslag over de appels in de springvorm
  • Leg een vel bakpapier op het laagste rekje in de oven voor als de taart begint te lekken
  • Bak de taart midden in de oven voor 40-45 minuten
  • Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten afkoelen
  • Haal voor zichtig de rand van de springvorm los (heel heet!!) en draai de taart voorzichtig om op een grote platte schaal. Haal het bakpapier voorzichtig los van de appels en dien meteen op of laat kort afkoelen en vries de taart in met vorm en al. Haal de taart een dag van te voren uit de vriezer en warm eventjes kort op in de oven. Keer dan de taart om en dien meteen op

Ervaringen & Tips

  • Ik gebruikte rietsuiker voor de caramel maar die loste moeilijk op. Hij bleef een beetje korrelig en gescheiden van de boter. Ik heb het toch zo gebruikt in de taart maar ook na het bakken was de rietsuiker niet goed opgelost. Let dus op dat je de suiker die je gebruikt eerst goed oplost en mengt met de gesmolten boter. Wellicht een andere suiker gebruiken?
  • Het beslag is vrij vast/dik dus het zakt moeilijk tussen de appels. Gebruik daarom een grote maat springvrom.
  • Zoals Linda Lomellino al zegt: let op bij het leggen van het appel patroon, dat je de appelschil onder legt, want dat wordt de bovenkant van de cake.
  • Mijn appels zagen er niet zo mooi uit als op de foto van Linda. Een beetje bleekjes, maar de smaak was zeker lekker!
  • Als je van kardamom houdt kun je nog wat extra toevoegen.
  • De yoghurt door het beslag geeft een extra lekker frisse cake

Tekstuur van deeg

tekstuur van de appels



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *