Weense Appeltaart

Weense Appeltaart

Appeltaart uit het Weense Koffiehuis, met warme specerijen en custard


Ingrediënten

  • 250 gr patentbloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ei
  • 125 gr boter (in stukjes)
  • 200 gr rietsuiker (100 + 100)
  • snuf zout
  • 100 gr custardpoeder
  • snuf kaneel
  • snuf gemalen kardemom
  • snuf gemalen kruidnagel
  • 1 citroen (rasp + sap)
  • 1 ei
  • 150 gr gesmolten boter
  • 250 ml slagroom
  • 6 friszure appels (in plakjes)
  • 1 el rietsuiker
  • 50 gr amandelschaafsel
  • ook nodig : springvorm van 26 cm
  • Verwarm de oven voor op 190 graden (boven-onder warmte)
  • 1. Kneed bloem, bakpoeder, 1 ei, boter, 100 gr rietsuiker en zout snel tot een samenhangend deeg. Leg het afgedekt 30 minuten in de koelkast.
  • 2. Rol het deeg uit op een bebloemde ondergrond en bekleed hiermee de bodem en randen van de springvorm.
  • 3. Meng de custard met een paar eetlepels slagroom tot een papje. Mix dit met 100 gr rietsuiker, specerijen, citroenrasp, 2 el citroensap en 1 ei goed door elkaar. Meng de gesmolten boter er door en roer als als laatste de rest van de slagroom erdoor.
  • 4. Leg de plakjes appel in de taartvoorm en giet het room-custard mengsel erover.
  • 5. Bak de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven, haal hem er even uit en bestrooi met rietsuiker en amandelschaafsel.
  • 6. Zet de taart terug en bak nog 10-15 minuten, tot de Wiener Apfeltorte gaar is.

Onze ervaringen & Tips

  • Dit beslag is voor een grote taartvorm, ca 25cm. Bak je in een kleinere taartvorm verleng dan de baktijd. Ik had een vorm van 18cm doorsnee en kostte mij bijna de dubbele baktijd.
  • Smaak: heerlijk frisse Weense appeltaart. Een originele variatie op de ouderwets Hollandse appeltaart.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *