Croquembouche
Een croquembouche is een geweldig iets om te maken voor elke feestelijke gelegenheid, maar voor Kerst is het wel enorm bijzonder op de dessert tafel.
Voor dit recept heb ik in de basis het basis recept soesjes gebruikt, maar het is ook heel gaaf om het af te wisselen met soesjes waar je suikerkristallen over hebt gesprenkeld, of zelfs in combinatie met choux au craquelin in een leuk kleurtje. Je kan daarna in de opbouw met de croquembouche ook eindeloos varieren. Doe er bijvoorbeeld eetbare witte parels van chocolade tussen, of suikerslierten, hazelnoten met een suikerlaagje, gouden glitters en ga zo maar door. Deze croquembouche is jouw feestje!
Ingrediënten
100 gram water
100 gram melk
100 gram roomboter
100 gram bloem
snufje zout
4 eieren – niet in het geheel nodig
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Je kan de soesjes ook afbakken op 200 graden, maar in de podcast heeft Kim 180 graden gebruikt.
- Verwarm de melk, water en boter in een steelpannetje op een middelhoog vuur. Het is belangrijk dat de boter gesmolten is voordat het melk/water mengsel zacht kookt
- Haal de pan even van het vuur, en meng 100 gram bloem door het water/melk botermengsel en roer stevig door met een houten pollepel.
- Plaats het pannetje op het vuur en blijft voor zeker 2-3 minuten stevig in de pan roeren. Dit is een heel belangrijke stap, want je wil hierbij het deeg garen. Dit is dan ook waarom soezendeeg ook wel kookdeeg heet. Na 3 minuten krijg je een zacht film laagje op de bodem van je pan, en hoor je het beslag ook een beetje sizzelen, dan weet je dat het deeg goed gaar is.
- Doe daarna het deeg in je keukenmixer en meng op lage stand totdat het een beetje afkoelt.
- Voeg dan langzaam een voor een de eieren toe, bij het derde ei kan je het beste het vierde ei even loskloppen in een bakje en kijken hoeveel ei er nodig is. Je wilt dat het beslag in een v vorm van je spatel zachtjes afloopt. Je kan beter een iets te droog beslag hebben dan een te waterig beslag.
- Spuit kleine dopjes van een duimtopje voor kleine soesjes.
- Zorg wel voor genoeg ruimte tussen de soesjes op de bakplaat, de soesjes poppen op en nemen meer ruimte in beslag.
- Dep met een natte vinger de ’tepeltjes’ van het beslag in, dit kan verbranden in de oven.
- Doe over een aantal van de soesjes suikerkristallen voor een gaaf effect.
- Bak de soesjes af voor 20-25 minuten op 180 graden Celcius.
- Je kan er ook voor kiezen om de soesjes af te bakken op 200 graden Celcius.
- Voor dit recept gebruikte Kim 180 graden hete lucht.
Croquembouche opbouwen
- Zorg voor een taartstandaard of bord met een vlakke bodem, je wil een helemaal rechte bodem om zo stabiel mogelijk op te bouwen.
- Teken met eetbare stift een rondje op de bodem van het bord
- Doe suiker in een steelpannetje en maak een karamel.
- Let heel goed op; je wil niet dat de karamel te ver doorgaat, dus je kan ervoor kiezen de onderkant van het pannetje heel even in koud water te dompelen.
- Doop daarna voorzichtig!!! een soesjes in de hete karamel en plaats de soesjes op het getekende rondje op het bord of op de taart standaard.
- Doe daarna een tweede rij soesjes schakelgewijs op de onderste laag van de soesjes, en plaats de soesjes op het midden/achterkant van de onderste rij soesjes, zodat je op de tweede rij een soesje minder nodig hebt om de ring vol te maken.
- Mocht je karamel opraken, maak dan in een nieuw pannetje een nieuwe karamel.
- Bouw zo de soesjestoren op naar boven, steeds schakelgewijs en steeds een soesje minder, zodat de toren mooi taps toeloopt.
Ben je al echt ervaren, en wil je eens experimenteren, gebruik dan twee soorten of twee kleuren soesjes om en om, dus bijvoorbeeld een combinatie van choux au craquelin met een normale soes, of een normale soes met een soes met parel suiker. Houd er dan wel rekening om dat je de soesjes om en om gebruikt,zodat je naar het werken naar boven toe, mooie rechte lijnen van dat soort soesje hebt.
Je kan je karamel ook een smaakje geven, denk bijvoorbeeld aan balsamico toe te voegen aan je karamel als je een hartige soezenvulling van bijvoorbeeld een kaascreme maakt.
tips:
- Het is beter om 3-4 keer een karamel te maken, dan een karamel die te ver door gaat, of te snel hard wordt.
- Schakel een vriendin, vriend, partner, opa, oma, zus, ouder of tante in die je pannetje karamel met heet water wil afwassen, terwijl dat jij bezig bent met het andere karamel pannetje.
- Zet de soezentoren niet in de koelkast, dan smelt de karamel en heb je een ingestorte soezentoren
- Wil je hem een heel kerst diner laten staan, denk dan na over een vulling die langer houdbaar en stabiel blijft buiten de koelkast, een eenvoudige slagroomvulling gaat het niet 3 uur houden