Shownotes Patisserie in Paris

Patisserie in Paris!

Wat een geweldige aflevering om te maken. Liesbeth is meerdere keren in Parijs ook Kim heeft af en toe de mazzel dat ze weer een weekendje naar Parijs mag.

We delen graag onze lievelings patisserie tentjes en boulangeries die we hebben geprobeerd, of aangeraden hebben gekregen van andere bak liefhebbers!

In de stad van de liefde, maar zeker die van de Patisserie en de Boulangerie kan je eigenlijk bijna niet mis gaan. Zeker niet met de strenge regels voor waar het stokbrood in Parijs aan moet voldoen om Le Tradition te krijgen: dit brood mag alleen maar bloem, water, zout en gist bevatten, moet 250 gram wegen en ongeveer 65 cm zijn. Dit moet dus eigenlijk overal wel goed zitten!

Daarnaast een tip om je croissantje vooral in de ochtend of rond 0900 te kopen, en daarna pas weer rond 1600 als de kindjes uit school komen en de kindjes in de gouter hour zitten: oftewel het snack moment tussen 16-17 als ze uit school komen en nog voor het avond eten. Let trouwens ook goed op of er wel echt boter in de croissant zit! Altijd dus gaan voor de optie met Beurre.

We maken geen top 10 lijst, maar delen gewoon graag onze favorieten en wat we daar hebben geproefd, of wat ons het meest is bijgebleven.

Michelak – Christophe Michelak

Kim bezocht de vestiging in Le Marais, maar er zijn meerdere vestigingen in Parijs.

Kim’s absolute favoriet was het chocolade taartje Chocolat Pecan. Een witte niet te zoete chocolade mousse, gevuld met een pecan praline, op een bedje van een donkere chocolade mousse met een knapperig laagje van hazelnoten, moet ik nog meer schrijven? Hemels!

https://www.christophemichalak.com

Yann Couvreur  – Yann Couvreur

Yann Couvreur is een van de patisserie chefs die de beweging is gestart van minder suiker toe te voegen aan de taartjes om de smaken van de ingrediënten meer tot hun recht te laten komen. Alle gebakjes zien er stuk voor stuk uit als cadeautjes. Voor de Paas collectie had hij dit jaar ook schattige vosjes van chocolade. De Vos is zijn kenmerk, en Kim was dan ook extreem blij dat het nog mogelijk was het chocolade vosje te kopen. Het is van melk chocolade gevuld met praline, en het is onvergetelijk lekker.

https://www.yanncouvreur.com

Cedric Grolet – Cedric Grolet

Cedric werd een aantal jaar geleden immens populair op Instagram. Het is een fenomeen, en hij was in 2013 chef bij Le Meurice. Nu heeft hij meerdere vestigingen door Parijs heen en bij elke vestiging staan er altijd enorme rijen. Het is 5 jaar geleden dat we met de bakkers in de rij hebben gestaan en de fruit gebakjes hebben gekocht. Ook Cedric is onderdeel van de minder suiker beweging, en zijn fruit gebakjes smaken ook echt puur naar het fruit. Het is vaak opgebouwd uit een coulis van het fruit met stukjes fruit er nog in, omringd door een witte chocolade mousse en een heel dun laagje witte chocolade. Als je het eenmaal hebt geproefd, wil je niets liever dan meer!

https://cedric-grolet.com/en

Pierre Herme – Pierre Herme

Naast Laduree een ontzettend bekende naam als het gaat om Franse macarons. Sterker nog Pierre Herme was de head chef van Laduree voordat hij zijn eerste winkel opende. Dit was niet in Parijs maar in Tokyo en daarna opende hij zijn eerste winkel in Parijs. In 2016 werd hij de beste pastry chef ter wereld gekroond, een best wel heel erg geweldige onderscheiding. In zijn zaak at Kim haar eerste hartige macaron, en ondanks dat deze best lekker was, vindt Kim het lekkerder om gewoon een vanille macaron te eten. Pierre Herme wordt geroemd om meer intense, diepere en aparte smaken ten op zichte van de misschien wat meer traditionele en zachtere Laduree.

Met twee van deze ontzettend bekende kan je eigenlijk niet mis gaan, dus probeer ze gewoon uit, al is het maar voor een stukje macaron geschiedenis in plaats van de beste macaron.

De gebakjes van Pierre zijn natuurlijk ook enorm lekker, Kim had 5 jaar geleden een chocolade mousse met hazelnoot gebakje die bestond uit: Dacquoise biscuit met knapperige hazelnoten, praliné met nog kleine stukjes noot, dunne plakje melkchocolade, ganache van slagroom van melkchocolade.

https://www.pierreherme.com

Laduree – Julien Alvarez

De bekendste naam en misschien zelfs wel de meest iconische als het gaat om macarons in Parijs. Het begon allemaal in 1862 met Louis-Ernest Ladurée en zijn vrouw Jeanne Souchard op 16 rue Royale in Pariijs. Dit is dan ook de meest gave locatie om te gaan kijken. Daarbij komt dat door de jaren heen de marketing van dit patisserie huis ijzersterk is geweest, mede door de komst van Pierre Herme, jawel die ene meneer! aan het roer. Kijk vooral ook eens de aflevering terug van De Keuringsdienst van Waarde over de Macaron. Een fantastische aflevering die heel wat geheimen weergeeft.

https://www.laduree.fr

Angelina’s

Ontzettend bekend om de chocolade melk, oftewel een heel dikke ganache die Kim in haar eentje niet op kreeg. Wil je je vriendin superromantisch verrassen of je moeder of zusje een leuk cadeautje geven, ga hier dan zeker een taartje eten. Net als Laduree heeft ook Angelina’s al een ontzettend lange geschiedenis, namelijk 120 jaar! Kim raadt vooral de locatie bij Tuilleries aan, die locatie is echt prachtig van binnen, alsof je in een kamer in Versaille een taartje zit te eten. Laat wel je sneakers en korte broek thuis, zodat je in het mooie gedeelte mag zitten en niet achterin gestopt wordt bij de Amerikaanse toeristen.

https://www.angelina-paris.fr

L’eclair de Genie – Christophe Adam

Als je een ding doet, dan doe je het goed. En dat doet Christophe met zijn eclairs. Er zijn meerdere locaties door Parijs heen, en ze verkopen allemaal het meest luxe soezengebakje dat er is, de eclair! Ontzettend veel smaken en designs, gewoon heel leuk om te bezoeken.

https://www.leclairdegenieshop.com

Popelini

Popelini is ook zo een schattig gimmick zaakje. Een plek waar je maar een ding kunt kopen namelijk Tijgersoesjes of Choux au Craquelin met de lekkerste vullingen. Het wordt wel eens omschreven als het gehele Parijse gevoel in een hapje. Ik vertel het niet door als het meerdere soesjes en meerdere hapjes zijn, ze zijn gewoon geweldig om te snoepen en leuk om mee te nemen naar huis.

Popelini heeft geen website maar is te vinden op instagram.

Boulangerie

Bo & Mie

Een instagram?? hit met meerdere locaties in Parijs en eentje in Barcelona.

Kim wilde er eigenlijk niet heen en eindigde haar toch door het volgen van haar neus en het stelde echt absoluut niet teleur. De quiche met spinazie en chevre was de lekkerste die Kim ooit op had, en met een toetje van een eclair genaamd Paris Brest met een Pecan noten praline kan je eigenlijk gewoon niet mis gaan. Heel lekker, en fijn dat je er ook kan zitten!

https://en.boetmie.com

Carton

In 2022 werd Carton beroemd door de titel van de beste croissant van Parijs. Kim had eentje met een verbrande onderkant, maar de rest van de croissant was wel echt ontzettend lekker. Daarnaast zijn hun sandwiches ook geroemd en in de top 10 van beste sandwich van 2024 genomineerd, en het zit op 2 minuten lopen van het Gare du Nord station. Sla dus de Pret a Manger in het station over, haal je lekkerste croissant en sandwich voor in de Thalys op de terugweg dus lekker bij Carton!

https://www.cartonparis.com

Niet zelf bezocht maar meerdere keren tegengekomen tijdens de zoektocht voor de beste croissants en stokbroden op verschillende Engelstalige en Franstalige websites, van personen die daadwerkelijk in Parijs wonen.

Mamiche

https://www.mamiche.fr

Du Pain et des Idees

Boulangerie Utopie

Aangeraden door Tim, finalist Heel Holland Bakt 2024

Union Boulangerie

Geen website maar wel een Instagram: https://www.instagram.com/union_boulangerie/?hl=en


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *