Opa’s appeltaart

Opa’s appeltaart

Dit klassieke recept van mijn opa bak ik heel erg graag. Ik haalde er de audities mee met Heel Holland Bakt, ik maak het graag voor vriendinnen die na een lange reis in het buitenland graag thuiskomen met een lekker stuk appeltaart, en ik vind het het ideale comfort food moment op een herfst achtige regenachtige dag met een kopje kaneelthee.


Ingredienten:


  • 250 gram zachte roomboter
  • 250 gram witte basterd suiker
  • 1 ei
  • Snuf zout
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1-2 theelepels water
  • Citroenrasp (optioneel)
  • 5-6 grote Goudreinet appels
  • 1 Granny Smith appel
  • 1-2 eetlepels vla
  • Citroensap
  • Kaneel naar smaak
  • 25 gram suiker
  • Plakje cake of afgesneden laagje biscuit

Methode:


  • Kneed het zelfrijzend bakmeel, de zachte roomboter, de suiker en het ei tot een deegje dat net bij elkaar komt. Pak dit in in magnetron folie en leg het even in de koelkast.
  • Schil alle appels en snijd ze in dunne plakjes of in partjes.
  • Doe de appelplakjes of partjes bij elkaar in een grote bak en doe er steeds wat citroen sap overheen.
  • Als je alle appels klaar hebt, doe er dan het vla bij, een beetje suiker, de kaneel en verkruimel het plakje cake of de afgesneden biscuit restjes en roer dit allemaal goed door elkaar heen.
  • Rol het deeg uit in een gelijk verdeelde plak en bekleed de onderkant van de bakvorm ermee.
  • Rol het overgebleven deeg daarna nog een keer uit en bedek de zijkant van de bakvorm met een gelijk matig verdeelde plak deeg. Snijd de bovenkant af en druk de hoeken goed samen zodat je een dichte appeltaart maakt.
  • Doe de vulling in de vorm en druk het goed aan.
  • Snijd van het overgebleven deeg mooie dunne repen en raster dit deeg.
  • Bak de taart af op ongeveer 60-80 minuten op 175-180 graden Celcius.

Bon app├ętit!


Tips:

  • Voelt het deeg iets te stug, dan kan je er een heel klein beetje water aan toevoegen.
  • Omdat er zelfrijzendbakmeel in zit en lekker wat boter krijg je geen strak raster.
    • Wil je wel dit hele strakke raster, kijk dan naar het recept van Holtkamp. Door het gebruik van zeeuws bloem en minder boter, is dit een heel bros en strak rooster.
  • Kardemom toevoegen is enorm lekker
  • Voeg een beetje kaneel toe aan het deeg, dit geeft een extra lekkere diepe smaak
  • Het citroensap en de granny smith zorgt voor een lekker frisse zoetzure smaak.
    • Als je hier niet van houdt, laat dan het citroen sap en de granny smith appel achterwege



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *