Franse patisserie appeltaart

Franse patisserie appeltaart

Het is belangrijk om voor dit recept een mandoline te gebruiken, dit omdat je fijn gesneden dunne plakjes appel wilt. Ik heb zelf mijn mandoline bij de IKEA gehaald, en op standje 3 gaf hij de perfecte appel plakjes! De appels die ik gebruikte waren Jonagold, je kan elke stevige appel met een rode schil kiezen.


Ingredienten:


  • 250 gram zachte roomboter
  • 250 gram witte basterd suiker
  • 1 ei
  • Snuf zout
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1-2 theelepels water
  • Citroenrasp
  • 6-8 jonagold appels, of een andere appel met een rode schil
  • 500 ml water
  • citroensap van 2 citroenen
  • 150 gram suiker
  • 100 gram pecannoten
  • 100 gram fijne kristal suiker
  • half ei

Methode:


  • Maak het deeg door de roomboter, suiker, bloem, snufje zout en het eitje goed te kneden tot het een net samenkomend deeg geeft.
  • Zet het deeg weg in de koelkast voor tenminste een uur. Je kan het ook de avond van te voren maken.
  • Doe de pecannoten en de suiker met het eitje in de keukenmixer en maak er een spijs van.
  • Bak het deeg in de vorm af op 20 minuutjes op 150 graden.
  • Doe er een laagje spijs in, en bak het dan af op 20 minuutjes op 150 graden.
    • Je kan hier een extra stap doen door het spijs te ‘mengen ‘kloppen’ met 80 gram roomboter en een ei en dit op het deeg spuiten en dan afbakken.
  • Als het deeg is afgekoeld, kan je beginnen met de plakjes appel te maken.
  • Maak met een mandoline plakjes van de appel. (Kijk uit voor je vingers). Ik gebruikte hele appel plakjes, maar je kan ze ook halveren.
  • Zet een pannetje water op het vuur waar je de citroensap in doet en de suiker. Als het net begint te koken zet je het iets lager, en dan kan je voorzichtig de plakjes toevoegen aan het water.
    • Voor mij werkte het het beste om maximaal6 plakjes tegelijk te laten koken.
  • Kook de plakjes heel kort voor ongeveer 5-10 seconden. Laat ze niet te zacht worden. Dep ze daarna droog op een keukenpapiertje en leg ze in het rond op het afgebakken deeg.
  • Je kan de plakjes appel insmeren met een dun laagje boter en het dan nog even afbakken op 130 graden voor 10-15 minuten
  • Je kan het ook afbakken zonder boter, en dan op het eind een dun laagje verwarmde abrikozen jam op smeren.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *