Amerikaanse Apple Pie
volgens het recept van ‘Sally’s Baking Addiction’ voor 2 pies van 16cm
Ingrediënten
- 313 gr patentbloem
- 5 gr suiker
- 4 gr zout
- 226 gr boter (ijskoud, in stukjes)
- ca 120 gr ijswater (meer of minder naar behoefte)
- 1,2 kg gemengde appels ( bv granny smith en fuji ) geschild, in dunne partjes
- 100 gr rietsuiker
- 31 gr bloem
- 15-18 gr citroensap
- 2 gr speculaaskruiden
- Ook nodig: 1 ei (L) + 15 gr melk voor de egg wash + evt een el ruwe rietsuiker
Methode
- 1. Meng in een pan de appelschijfjes met rietsuiker, bloem, citroensap en speculaaskruiden. Roet goed door elkaar en zet op een middelhoog vuur. Kook de appels ongeveer 5 minuten totdat ze ietsje zachter zijn. Laat dit appelmengsel helemaal afkoelen
- 2. Maak het pie deeg: meng de paptentbloem, suiker , zout en stukjes ijskoude boter snel door elkaar. De boter mag niet te veel smelten! Voeg zoveel ijswater toe als nodig is tot je klonten deeg krijgt, Je ziet nog stukjes boter maar dat is goed. Stop op tijd met water toevoegen. Druk de deegklonten samen en leg afgedektminimaal 2 uur in de koelkast.
- 3. Snijd het deeg in 2 gelijke stukken en druk plat tot een cirkels, leg weer afgedekt in de koelkast
- 4. Rol op een bebleomd werkblad 1 deel deeg uit tot een grotere cirkel, wat groter dan je pie vorm. Let op dat het deeg niet vast plakt! Leg het deeg over je vorm en druk het zachtjes naar beneden, de randen van het deeg vallen over je vorm.
- 5. Snijd overtollige deeg langs de rand af en maak daar je raster voor boven op de pie van of steek leuke figuurtjes uit die je op je pie kunt leggen. Vul je pievorm met de helft van de appels (let op voor 2 pie vormen van 16cm) en leg er een raster op.
- 6. Leg de pie terug in de koelkast, voor tenminste 1 uur. Het belangrijkste is dat je pie ijskoud de oven in gaat.
- 7. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (onder-boven-hitte)
- 8. Haal de pie na een uur uit de koelkast en bestrijk met wat opgeklopt ei met een eetlepel melk. Strooi naar wens wat ruwe suiker over de pie en bak hem 25 minuten op 200 graden.
- 9. Na 25 minuten zet je de oven lager naar 190 graden en bedekt eventueel de randen/bovenkant mt aluminiumfolie (zie tips op de website van Sally’s Baking Addiction)
- 10. Bak de pie nu verder voor 35 tot 40 minuten, tot hij gaar van binnen is (93 graden Celcius)
- 11. Dien de Apple Pie op met een bolletje vanille ijs
Ervaringen & Tips
Liesbeth gebruikte om het deeg te maken haar Magimix. Eerst maakte zij een kruimeldeeg van de bloem en boter. Vervolgens lepel voor lepel ijskoud (kraan) water erbij. Het lijkt enigszins op een simpel bladerdeeg recept.
Smaak: Je proeft lekker veel appel, een puur en lekker dessert taartje vonden wij.
tekstuur van deeg: was heerlijk, echt anders dan een gangbare appeltaart bodem. De pie was “flaky” en leek op een simpel bladerdeeg maar iets minder bladderend. Misschien als je “echt”ijswater gebuikt (gesmolten ijsblokjes) dat de pie nog meer bladdert.
Tips: zie http://sallysbakingaddiction.com/apple-pie-recipe/#tasty-recipes-67756