Levain Chocolate chip Cookies (copie)

Levain Chocolate chip Cookies (copie)

door Serious Eats (Stella Parks) uitgedoktered en nagemaakt van Levain Bakery in New York. De vertaling van het recept en onze ervaring vind je hieronder https://www.seriouseats.com/super-thick-chocolate-chip-cookie-recipe


Ingredienten (voor 8 grote en 13 minder grote koeken)

  • 113 gr boter (18 graden C)
  • 113 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • 15 gr vanilleextract
  • 8 gr zout
  • 1 3/4 tl bakpoeder
  • 1 tl bakingsoda
  • snufje nootmuskaat
  • 100 gr ei (uit de koelkast)
  • 283 gr tarwebloem
  • 425 gr chocolade callets (Callebaut)
  • 240 grof gehakte walnoten
  • Ook nodig: keukenmachine

Bereiding

  • Snijd de boter in heel kleine stukjes en mix ze in de keukenmachine tot een zachte creme.
  • Voeg basterdsuiker, kristalsuiker, vanille extract, zout, bakpoeder, baksoda en nootmuskaat toe en mix tot een zachte fluffy creme (ongeveer 8 minuten mixeb op medium speed) Tussendoor schraap je regelmatig het deeg los van de rand van je kom)
  • Terwijl de machine draait voeg je een voor een de eieren toe, voeg de volgende pas toe als het ei ervoor helemaal is opgenomen.
  • Zet de keukenmachine op de laagste stand en doe de bloem erbij en mix het langzaam door elkaar.
  • Als alle bloem is opgenomen voeg je de chocolade callets en de stukken walnoten toe en mix kort door elkaar.
  • Verdeel het deeg in 8 porties en draai er bollen van tussen je handen. Vouw elke bol in keukenplastic en laat minstens 12 uur in de koelkast rusten
  • Bakken: verwarm de oven voor op 180 gr Celcius (boven/onder warmte) en leg 4 bollen, met voldoende ruimte ertussen, op een bakblik met bakpapier.
  • Bak de cookies in ca 22 minuten mooi lichtbruin gekleurd en een beetje opgepoft.
  • eet de cookies nog warm, dan zijn ze het lekkerst! Maar niet te warm.. ongeveer 38 graden Celcius.

Tips & Weetjes

  • Liesbeth heeft het deeg verdeeld in 13 bollen, van elk ca 100 gr, en iets korter gebakken. De binnenkant van de koeken moet tussen 79 – 85 graden Celcius zijn. Houd jij meer van chewy cookies of wil je ze graag iets meer doorbakken? Jij bepaalt! Maar dan moet je wel een keukentermometer bezitten;-)
  • Eet de cookies pas als ze afgekoeld zijn tot 38 graden Celcius , dat is volgens Serious Eats de ideale temperatuur.
  • Je kunt de rauwe deegbolletjes ongeveer een week bewaren in de koelkast. Ook kun je ze ongeveer 6 maanden invriezen.. Laat ze eerst in de koelkast ontdooien en bak ze dan volgens het recept.
  • De cookies smaken vers uit de oven het lekkerst maar kunnen tot 2 dagen in een koektrommel worden bewaard
  • Liesbeth heeft pure (54%) en heel pure chocolade (70%) callets gemengd toegevoegd. Omdat ze 70% chocolade te heftig vond smaken in deze cookies
  • Liesbeth heeft de 100 grams koeken 21 minuten gebakken en die waren toen 84 graden van binnen. Na 19 minuten waren ze 79 graden Celcius van binnen. Probeer zelf uit wat je lekkerder vindt, goed door bakken of wat deegachtiger/doughy van binnen?


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *