Eclaires

Eclaires

Het langwerpige zusje van de soes of bakt het toch wat gecompliceerder? Luister naar onze podcast “De Bakcast op https://open.spotify.com/episode/6HVQjBUlIVOq0ig67gl4Hv?si=MAkRiTZqQpeOSTs4A9k4Uw en ontdek de verschillend, de hordes die we namen en onze frustraties en happy moments.


Ingrediënten recept 2:1:1:2

  • 200 gr vloeistof ( water, melk, of een combinatie)
  • 100 gr boter (in stukjes)
  • snuf zout
  • 100 gr bloem (gezeefd)
  • 200 gr ei (ongeveer) geklutst
  • Ook nodig: houten pollepel om te roeren, ook erg handig is een keukenmachine, dat scheelt spierkracht..
  • Ooknodig: spuitzak met Frans spuitmondje of een ster

Bereiding

Verwarm de oven voor op 240 graden Celcius (boven -onder warmte)

Verwarm de vloeistof met stukjes boter en wat zout en breng dit aan de kook.

Haal de pan van het vuur en voeg in een keer alle bloem toe en roer “als een dolle” tot de bloem opgenomen is.

Zet de pan terug op een laag/middelhoog vuur en laat het deeg 3-5 minuten zachtjes “ontstomen”en “garen”. Blijf hard door roeren zodat de deegbal niet aan de bodem vast brandt. De meeste recepten zeggen dat je moet garen totdat je een sissend geluid hoort en er een laagje begint te vrmen op de bodem van je pan maar dat gebeurt bij Liesbeth al na 30 seconden.. dus beetje durf hebben en al roerend door garen. Daardoor kan je deeg straks meer ei opnemen en dus hoger “op poffen”.

Doe je deeg over in een keukenmachine en laat even zachtjes draaien zodat het deeg wat kan afkoelen.

Giet een beetje geklutst ei bij je deeg en laat verder draaien totdat alle ei is opgenomen. Steeds beetje bij beetje ei erbij en verder draaien in je keukenmachine. Is je ei bijna op, let dan echt op dat je niet te ver door gaat want dan wordt je deeg te slap.

Schep het deeg in een spuitzak met ene stervormig spuitmondje en spuit gelijkmatig;-) rechte;-) banen;-) op een bakblik met bakpapier.

Zet de oven lager naar 170 graden Celcius (onder-boven warmte) en schuif het bakblik midden (net onder van het midden) in je oven.

Bak de eclairs 20 minuten en open dan even kort de ovendeur zodat het vocht eruit kan. Bak weer voor 20 minuten verder tot ze goudbruin zijn (voor een steviger krokante eclairs bak je ze nog 5 minuten langer)

Laat de eclairs volledig afkoelen en vul ze met een vulling naar jouw eigen smaak en versier evt met een fondant of ganache.


Poging 1: eclairs (half melk/half water) in lange repen ingevroren op een Cookiesheet. Het deeg was te slap en liep eigenlijk meteen al een beetje uit. Snel ingevroren, ik dacht dat stopt het proces. Maar ik kreeg de repen deeg met moeite los van mijn cookiesheet, ze braken in stukken, dus niks geen mooie eclairs.. (weg gegooid, niet op de foto gezet)

Poging 2: Omdat ik eindelijk eens een krokante eclair wilde maken heb ik alleen waterdeeg gemaakt. (zie recept) en vevolgens de opspuittechnieken van Yann Couvreur gevolgd. Ook bestuift hij met poedersuiker , dan een laage neutrale olie en dan een 2e keer poedersuiker. Hij bakt de eclairs op 140 graden (ik heb ze op 140 graden hete lucht gebakken) Zijn filmpje zegt 20 minuten maar ik heb dat meer dan verdubbeld tot 40-55 minuten. Zie filmpje van Yann

https://www.youtube.com/watch?v=MbqHkxBORzo&t=11s

Het worden prachtige eclairs met een krokante buitenkant, smaken heerlijk door de dubbele laag poedersuiker. Ze blijven door de lage baktemperatuur wel wat aan de bleke kant, maar de smaak/textuur is fantastsich. Ik heb wel minder ei kunnen toevoegen, waarschijnlijk te kort gegaard. Het deeg heb ik een beetje stevig gehouden. Je trekt met je vinger een lijn door de oppervlakte van het deeg en de zijkanten van de lijn blijven staan.

Poging 3: Half melk/half water en deeg meer ei toegevoegd (bijna alle 200 gram). Weer een lijn getrokken door de oppervlakte van het deeg en nu zakten de randen een beetje in. Oven voorverwamd op 230 graden celcius (hete lucht). Op moment van bakken de temperatuur terug gezet naar 170 graden Celcius (hete lucht) Oven geopend na 25 minuten en daarna nog 20 minuten verder gebakken. Dit waren veel plattere eclairs: waarschijnlijk te kort gegaard er kon te weinig ei opgenomen worden. Uiteindelijk voor de deeg consistentie te veel ei erbij gedaan.

Poging 4: Lang genoeg gegaard voordat het ei erbij komt, goed gekeken naar het deeg terwijl ik het ei er beetje bij beetje bij deed. Deeg bleef steviger ondanks het feit dat er bijna alle 200 gr ei in ging.

Poging 5: Met een craquelin laagje maar dat proces ga ik gauw vergeten ( zie foto;-))



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *