Chunky Cookies met banaan& walnoot

Wij maakten het recept voor deze heerlijke chunky cookies na van de bekende amerikaanse tv-personality Martha Stewart https://www.marthastewart.com/338169/banana-walnut-chocolate-chunk-cookies Haar recepten vind Liesbeth vaak net ietsje anders dan doorsnee recepten en daarnaast ook nog eens erg lekker!
Ingrediënten
- 130 gr tarwebloem
- 65 gr volkorenmeel
- 1 tl zout
- o,5 tl bakingsoda (3 gr)
- 180 gr zachte boter
- 100 gr fijne kristalsuiker
- 90 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei (L) (50 gr)
- 1,5 tl vanille extract
- 1 grote heel rijpe of overrijpe banaan (geprakt)
- 85 gr havermout vlokken
- 227 gr chocolade callets
- 75 gr geroosterde walnoten (in grove stukken gehakt)
- Ook nodig: keukenmachine, ijsbolletjes tang
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius (boven/onder warmte)
- Meng bloem, volkorenmeel. zout en bakingsoda door elkaar
- Mix de zachte boter in de keukenmachine tot hij wit en cremig wordt
- voeg kristalsuiker en basterdsuiker toe en mix verder tot een luchtige fluffy creme
- voeg al mixend het ei toe en vervolgens het vanille extract en de geprakt banaan.
- Zet. de machine op de laagste stand. Roer de bloem er voorzichtig door en als laatste kort de chocolade callets en de stukken walnoot.
- Schep met de ijsbolletjes tang balletjes op een bakplaat met bakpapier. Laat voldoende ruimte, zoat de cookies kunnen uitlopen.
- Bak de cookies 12-13 minuten tot ze goudbruin zijn (je kunt halverweg de bakplaat omdraaien als de cookies aan een kant te snel bruinen.
- Liesbeth heeft de deegbolletjes indiviueel in plastic folie gevouwen en in de koelkast late rusten. Omdat zij bang was dat het zachtere deeg makkelijker zou uit gaan lopen in de hete oven..
- Dit cookie deeg heeft wel een andere consistentie dan de “originele” chocolate chip cookie deeg: het is veel vochtiger en daar door moeilijker in een bolltje te rollen met je handen. Daarom gebruikt Martha een ijsbolletjes tang. Wil je de bolletjes invriezen dan kan dat zeker maar je moet ze wat voorzichtiger inpakken in folie.
- De koeken bleven mooi dik in de oven maar ik zou ze 1-2 minuutjes langer bakken. wij vonden de bodem te ‘soggy’.
- Wel superlekkere bananenbrood smaak!! een topper!