Gougeres (kaassoesjes uit Frankrijk)
Heerlijke Franse kaassoesjes uit de Bourgogne, waar ze vaak bij wijnproeverijen of als apperitief worden geserveerd.
Recept: Uit Liesbeth’s Kookstudio
Ingrediënten
- 80 gr boter
- 250 gr water
- 1 tl zout
- 150 gr bloem
- 3-4 eieren
- 75 gr geraspte gruyere kaas
- 75 gr mini kleine blokjes (milimeterwerk)gruyere kaas
- 1 volle tl dijon mosterd
- witte peper naar smaak
- verse nootmuskaat naar smaak
- bij voorkeur keukenmachine met vlinderhaak
- ook nodig: spuitzak
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht)
- Breng boter, water en zout in een pannetje aan de kook.
- Haal de pan van het vuur af en voeg 1 keer alle bloem toe
- zet de pan terug op een middelhoog vuur en roer met een pollepen stevig door.
- Het deeg begint te sissen op de bodem en laat het deeg 2 minuutjes al roerend gaar worden tot het het deeg los laat van de randen en de bodem
- Haal de pan meteen van het vuur en doe het over in de kom van je keukenmachine
- Laat het deeg een paar minuten af koelen.(laat de keukenmachine evt langzaam door het deeg draaien.)
- Voeg het eerste ei toe en zet de keukenmachine aan op medium snelheid tot het ei volledig is opgenomen
- Vervolgens de rest van de eieren. Laat het ei altijd eerst volledig opnemen voordat je het volgende ei toe voegt.
- Het vierde ei voeg je beetje bij beetje toe tot het een driehoek vormt aan je vlinderhaak Hier moet je goed opletten. dat het deeg niet te ver door draait en te vloeibaar wordt. Het beslag moet met een lang punt naar beneden (in een driehoek)aan je vlinderhaak blijven hangen en in 3 tellen er van af glijden. Voeg op dat moment geen ei meer toe!!
- Schep de geraspte kaas, blokjes kaas, mosterd, peper en nootmuskaat erdoor en vul het beslag in een spuitzak met een groter spuitmondje (waar de blokjes kaas doorheen passen)
- Bekleed een bakplaat met bakpapier (dat papier kun je vastzetten met toefjes beslag op de bakplaat)
- Spuit kleine of grotere hoopjes op het bakpapier. De mijne waren ter grootte van een walnoot.
- Druk met een natte vinger de puntjes op de soesjes een beetje plat.
- Bak de kaassoesjes 15-20 minuten in de oven of tot ze mooi bruin en gaar van binnen zijn. Maak de oevendeur niet voor die tijd open, dan zakken de soesjes makkelijk in.
Tips/Weetjes
- Je kunt ook nog wilde tijn toevoegen aan het beslag of andere kruiden of specerijen waar je van houdt
- Een goede tip is dat de hoeveelheid water gelijk moet zijn aan de hoeveelheid ei.
- Het recept wat ik voor de Bakcast proeverij gemaakt heb komt van Gwen. https://gwennsbakery.nl/kaassoesjes/ Dit kun je terugluisteren in onze podcast De Bakcast. Hij speelt wat met de temperaturen en de verhoudingen. Het waren ook heerlijke gougeres, kan niet anders zeggen..
- Spuit je soezen op met een gekarteld spuitmondje zorg er dan voor dat het hele soesje bruin is, ook de inkepingen!