Profiteroles
Soezen met vanille ijs en pure choco saus
Uit de keuken van Rutger Bakt https://rutgerbakt.nl/dessert-recepten/profiteroles-met-ijs-en-chocoladesaus/
Ingrediënten
- 100 gr melk
- 100 gr water
- 100 gr boter
- snuf zout
- 100 gr patentbloem
- 3 a 4 eieren
- vanille ijs of stratiatellaijs
- 75 gr pure chocolade (60% cacao)
- 150 gr slagroom
- Ook nodig: keukenmachine met vlinderhaak, spuitzak
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 210 graden Celcius (boven/omder warmte)
- Verhit in een pannetje de melk, het water, de boter en het zout langzaam tot het begint te koken.
- Haal de pan van het vuur en roer in 1 keer alle bloem erdoor
- Zet de pan terug op een middelmatig vuur en blijf roeren tot je een sissend geluidje hoort en de bal deeg los komt van bodem en zijkanten. (dit duurt 2-3 minuten)
- Haal de pan meteen van het vuur en doe de bal deeg in de keukenmachine en roer nlangzaam nog even los
- Doe 1 voor 1 de eieren in de keukenmachine erbij en meng met de vlinderhaak goed door totdat het ei is opgenomen. Voeg dan pas het volgnede ei toe.
- Na 3 eieren kijk je of het soezenbeslag de juiste consistentie heeft. Dit zie je als je beslag een driehoek maakt vanaf je opgetilde vlinderhaak en er in 3 seconden heel langzaam af druipt. Blijft het beslag nog stevig aan je haak hangen voeg dan beetje bij beetje meer ei toe en meng door elkaar tot het de juiste consistentie heeft.
- Vul een spuitzak met soezenbeslag en spuit kleine bolletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat
- Bak de soesjes in de voorverwarmde oven 20 -25 minuten. Maak je grotere soezen, bak dan iets langer (30 minuten) tot ze mooi rondom bruin zijn.
- Laat de soezen goed afkoelen voordat je ze vult met ijs;-)
- Breng de slagroom aan de kook en haal van het vuur af. Voeg stukjes pure chocolade toe ne roer goed door totdat alles gesmolten is en een mooie chocosaus ontstaat.
- Snijd de soezen horizontaal door, vul met vanilleijs en giet de nog warme chocosaus erover. Dien meteen op.
Tips en weetjes
- Maak voor soesjes van gelijke grootte afdrukken op je bakpapier mbv een klein glaasje. Het glaasje duw je op zijn kop in poedersuiker en maakt met die poedersuiker-rand een lichte afdruk op het bakpapier. Nu kun je makkelijk even grote soesjes spuiten. Houdt de spuitzak recht van boven, dat vinde wij het makkelijkst.
- Het bakpapier kun je van te voren vast plakken op je bakplaat met op de 4 hoeken een kloddertje beslag. Het papier waait nu niet meer weg..
- Soezen kun je ongevuld goed invriezen en blijven ca 3 maanden goed.
- Leer je oven kennen en kijk goed welk temperatuur voor jouw soezen het beste is. Kan zo 10-2- graden schelen per oven.