Fondant
Een heerlijk zelfgemaakte fondant naar een recept van Cees Holtkamp. Als je dit zelf gemaakt hebt koop je nooit meer fondant en misschien overbodig te zeggen maar het is absoluut te doen, voor elke thuisbakker! Hier het filmpje van Cees en Stella Holtkamp :
https://www.youtube.com/watch?v=A3K0gIrYshU
Ingrediënten
- 400 gr kristalsuiker
- 40 gr glucosestroop
- 130 gr water
- neutrale olie (bv zonnebloem)
- ook nodig: suikerthermometer, marmeren of rvs plaat, plamuurmessen
Bereiding
- Meng de suiker, glucose en het water in een pannetje en verhit dit tot 113 graden Celcius. Dit stadium van gekookte suiker noemt men dunne draad of siroop. De suiker stroop moet als een dunne draad van je lepel vallen maar een thermometer is toch wel handig;-)
- Vet een marmeren plaat in met een beetje olie (smeer met de hand uit) en giet de suikersiroop hierop.
- schep met de plamuurmessen of schrapers zo lang heen en weer tot de doorzichtige siroop begint te greinen en wit begint uit te slaan.
- Schep het mengsel in een bakje en maak de bovenkant een beetje nat met water. Sluit goed af en bewaar de fondant in de koelkast
Tips
- Deze fondant wordt gebruikt voor tompoucen of crème-schnitten.
- Verwarm de fondant met een paar druppeltjes water en kleurstof in de magnetron tot het 40 graden Celcius is. Giet het over je baksel en strijk het voorzichtig uit.
- Tijdens HHB kreeg Liesbeth te horen van Robert dat ze beter een kook-fondant kon gebruiken voor haar Esterhazy-taart. Dat werkte makkelijker zei Robert..Maar zij wist toen niet wat hij bedoelde, nu wel en jij ook 😅