Kaiserschmarren

Kaiserschmarren

Kim maakte als toetje haar Kaiserschmarren uit Het Alpenkookboek. https://www.alpenkookboek.nl/index.html De volgende ochtend bakte ze de left-overs van de Schmarren op voor haar ontbijt. Lekker gekarameliseerd met wat frambozenjam werd het een top-ontbijtje. Het lijkt op American Pancakes maar dan in rulle stukjes gehakt en fluffier.


Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 1/2 vanillepeul (merg) of vanille aroma
  • 25 gr suiker
  • 250 gr melk
  • 125 gr bloem
  • 25 gr gesmolten boter
  • 1 citroen (rasp)
  • snuf zout
  • 100 gr rozijnen (geweekt in Strohrum) (naar smaak)
  • ook nodig: extra boter, poedersuiker, en een lekkere pruimen-appel- of cranberrycompote (of een lekkere frambozenjam zoals bij Kim)

Bereiding

  • splits de eieren en klop eigeel, suiker, vanillemerg en melk tot een schuimig geheel.
  • spatel de bloem er door heen en mix tot je een mooi, glad pannenkoeken beslag hebt.
  • roer de gesmolten boter en citroenrasp er door en laat het beslag een half uurtje rusten
  • klop hierna het eiwit stijf, voeg een snuf zout toe en spatel dit voorzichtig door het beslag. Het eiwitschuim mag een beetje zichtbaar blijve dat maakt de Schmarren juist fluffier.
  • schep naar smaak de rumrozijnen door het beslag
  • verhit in een grote koekenpan een klontje boter en giet in porties het beslag hier in (ca 2 cm hoog) en draai het vuur laag. Bak de Schmarren met de deksel op de pan langzaam goudgeel.
  • Draai hem dan met behulp van een deksel om en bak de andere kant nog een paar minuten
  • Snijd/ trek de dikke koek in een kleinere grove stukken en dien op met poedersuiker en een vruchtencompote

Tips

  • Je kunt de Kaiserschmarren goed bewaren in de koelkast en op een later moment opbakken met wat boter en suiker voor een lekker karamel smaakje
  • voeg ipv rozijnen bijvoorbeeld kleine stukjes appel, blauwe bessen of amandelsnippers toe aan het beslag
  • Soms is na lange tijd bakken de bovenkant van de koek nog vochtig. maar de binnenkant wel redelijk gaar. Keer de koek dan toch om anders wordt de Kaiserschmarren te droog. Lukt het omkeren niet in 1 keer, geen paniek, keer de koek dan in stukken om en bak nog even verder totdat de Schmarren helemaal gaar is. Trek ondertussen de koek al uit elkaar met bv 2 pollepels (om je pan niet te beschadigen). Zo bakken de stukken schmarren alsnog helemaal gaar.
  • Liesbeth’s moeder bakte de kaiserschmarren vroeger in de oven in een gietijeren (ovenvaste) pan. Zo werd ook een grotere, dikkere koek langzaam en regelmatig gaar, zonder aan te branden..


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *