Chocolade mousse van Pierre Hermé
Dit verrukkelijke recept komt uit het Chocoladeboek van Pierre Hermé (Larrousse). Het wordt voornamelijk gemaakt met pure chocolade en eiwitten.
Ingrediënten voor 4-6 personen
- 170 gr pure chocolade (voorkeur Callebaut of Vallrhona) met 70% cacao
- 80 ml volle melk
- 1 eigeel
- 4 eiwitten
- 20 gr fijne kristalsuiker
Bereiding
- smelt de chocolade (stukjes of callets) au-bain-marie (heet water bad)
- breng in een klein pannetje de melk aan de kook
- Haal de gesmolten chocolade van de bain-marie af en giet de hete melk erover.
- Voeg het eigeel toe en roer goed door.
- Klop het eiwit stijf en voeg al kloppend na een minuut of 2 de suiker langzaam toe terwijl je blijft kloppen.
- meet de temperatuur van de chocolade, die moet ongeveer 40 graden Celcius zijn om te kunnen mengen met het eiwit. Dit voel je met je vingers, de chocola moet nog warm aanvoelen.
- Voeg als de choclade 40 graden is 1/3 van het opgeklopte eiwit toe en meng dit goed door elkaar.
- Spatel de rest van het eiwit voorzichtig door de chocolade en zorg dat het mengsel luchtig blijft.
- Vul een schaal met de chocolade mousse en zet deze in de koelkast. De mousse moet minstens 1 uur opstijven maar je kunt hem gemakkelijk een dag van te voren al maken, hij blijft goed stevig in de koelkast
Tips:
Het eigeel wordt goed warm door het het te mengen met de hete chocolade en hete melk. Heb je twijfels dan moet je een andere chocolade mousse maken zonder eigeel.
Het eiwit kun je ook gepasteuriseerd kopen, met name in de kerstperiode is het goed verkrijgbaar, anders bij de Hanos of Sligro of online.
Het verbaasd mij steeds weer hoe stevig deeze mousse blijft, na een paar dagen in koelkast nog steeds een mooie stevige choco mousse
Het is een heel pure mousse zonder gelatine en met weinig suiker, watde chocoladesmaak ten goed komt! Laat maar weten wat je ervan vindt;-)