Millionair’s shortbread
Dit super easy en megalekkere recept is van Pippa Middleton uit haar prachtige boek “Celebrate”. Voor 24-40 koekjes met 3 lagen.
Ingrediënten
- 100 gr fijne kristalsuiker
- 225 gr boter
- 250 gr bloem
- snuf zout
- Ook nodig (keukenmachine) en ingevet bakblik van 23x32cm met lage opstaande rand
- 200 gr boter
- 200 gr suiker
- 3 el goldensyrup of suikerstroop
- blikje gecondenseerde melk (397gr)
- 200 gr goede pure chocolade
Methode
- Meng suiker, boter, bloem en zout in een keukenmachine door elkaar tot een kruimelig deeg en kneed nog even kort met de handen door tot een samenhangend deeg.
- Doe het deeg in een ingevet bakblik en druk het met je vingers wataan. Prik hier en daar met een vork gaatjes
- Zet het deeg weg in de koelkast voor minimaal 15 minuten
- Verwarm de oven voor op 170 graden boven-onder warmre en bak de shortbread 25-30 minuten tot het stevig en goudbruin is
- Laat de shortbread goed afkoelen
- Doe voor de 2e laag boter, suiker, goldensyrup en gecondenseerde melk in een steelpannetje . Breng het mengsel zachtjes aan de kook en laat het 5-8 minuten zachtjes pruttelen. Blijf wel roeren zodat het niet aanbrandt!! De kleur verandert langzaam van creme naar karamel kleur.
- Giet de karamel gelijkmatig over de shortbread en laat weer afkoelen
- Smelt de chocolade ‘au-bain-marie’ en giet deze over de afkoelde laag karamel.
- Zet dit in dekoelkast zodat het kan opstijven. Snijdt de koek in kleine vierkantjes of langwerpige koekjes en bewaar in een afgesloten strommel (ongeveer een week vers)