Macarons koudschuim
Ingredienten voor 24 macarons (5cm)
- 120 gr eiwit (liefst paar dagen oud, op kamertemperatuur)
- 166 gr fijne kristalsuiker (83+83)
- 166 gr poedersuiker
- 166 gr amandelmeel
- Ook nodig: keukenmachine, evt poederkleurstof, spuitzak, evt cream of tartar
Methode
- 1. Doe eiwitten en 83 gr suiker in de keukenmachine en klop met de garde op stand 4 (van 10 op je machine) voor 7 minuten licht schuimend
- 2. Zet je keukenmachine hoger naar stand 7 voor 2 minuten
- 3. Daarna voeg je in gedeeltes de rest van de suiker toe en klopt nog eens 2 minuten verder op stand 8
- 4. Dan zet je de machine nog 2 minuten op maximale stand (10) en klopt nog eens 2 minuten
- 5. Eiwit moet een adelaarssnavel hebben, haha
- 6. Keuze: Meng amandelmeel met poedersuiker in je magimix met messen en maak het nog fijner
- 8. Meng broyage met het geklopte eiwit en spatel voorzichtig door elkaar. Dit heet Macaronnage : hoe ver ga je, wanneer moet je stoppen? Zie hieronder duidelijke filmpjes van www.cuisinedaubery.com
Ga door met rustig plat roeren van je macaron beslag tot het eruit ziet als op de onderste foto, glad in V-vorm. Ikzelf kijk altijd of ik een 8-vorm kan schrijven met mijn beslag en of dat eventjes blijft liggen en dan langzaam verdwijnt.
48. Idéalement, les plis du ruban ne retombent pas et restent intacts au moins 2 minutes
Een andere methode om te zien of je beslag goed is:
Neem een spuitzak met spuitmondje en vul mt het beslag. Spuit recht van boven ronde cirkels op een babblik belegd met bakpapier. Beweeg je spuitzak niet, houdt recht van boven, stop met knijpen en haal dan de spuitzak van je macaron.
Als je klaar bent met macarons opspuiten, laat je het bakbik een paar keer van grote hoogte op je aanrecht vallen zodat al het lucht uit de macarons is verdwenen. Laat de macarons 30-60 minuten rusten tot er een velletje op de macarons zit.
Bak de macarons in een voorverwarmde oven op 130 graden Celcius (hete lucht) voor 25 minuten of totdat de macaron makkelijk loslaat van het bakpapier. Laat 5 minuten afkoelen en haal de macarons voorzichtig los van het bakpapier. Laat ze verder afkoelen en vul ze met een vulling naar keuze: ganache, jam, botercreme, etc. wat jij lekker vindt.
Deze mooie voorbeelden komen van de website (in Frans of Engels) van Cuisine d’Aubery. Hieraan werken veel bekendere Franse Chefs en Patissiers aan mee waaronder Cedric Grolet, Christophe Felder Felder, Christophe Michalak,Lenotre, en vele anderen. Veel plezier ermee!