Amandel Galette des Rois

Amandel Galette des Rois

Snel-bladerdeeg Galette met een vulling van geroosterde amandelcreme en Beurre Noissette


Ingrediënten

  • 200 gr patentbloem
  • 200 gr ijskoude boter in stukjes van ca 1 cm gesneden
  • 100 gr ijswater
  • 2 gr zout
  • 80 gr gemalen amandel (stukjes)
  • 64 gr boter (kamertemperatuur)
  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • 11 gr custardpoeder
  • 1 ei (47 gr)
  • 35 gr amandelmelk
  • 113 gr slagroom

  • 50 gr amandelspijs
  • 40 gr geroosterde amandelsnippers
  • 1 eigeel (opgeklopt)

Methode

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius (boven-onder warmte) en rooster de amandel stukjes op een bakplaat met bakpapier voor ongeveer 30 minuten en laat afkoelen
  • Maak ondertussen het bladerdeeg: strooi je bloem als een hoopje op je werkblad(bij voorkeur marmer want blijft koud). Maak een kuil en leg daarin je stukjes boter. Zout er over en kneed de boter snel door de bloem. Doe dit to de stukjes boter wat kleiner geworden zijn en giet dan het ijskoude water er midden op werk weer vanuit het midden het water door het deeg , werk snel want de boter moet koud blijven. Maak een samenhangend deeg maar laat de kleine stukjes boter intact!
  • Strooi flink wat bloem op je aanrecht en rol het bladerdeeg snel uit tot een langwerpige rechthoek. De lengte is 3x de breedte. Vouw de uiteinden van het deeg over elkaar en rol het deeg nu andersom in de lengte uit. Weer 3 x zo lang als de breedte. Dit is 1 toer.
  • Herhaal deze 2 x uitrollen en opvouwen en leg het deeg in plastic folie te rusten in de koelkast voor 20-30 minuten. Je hebt nu 2 toeren gedaan.
  • Haal het deeg uit de koelkast herhaal de 2 toeren (totaal 4 toeren) dwz 2x uitrollen en 2x vouwen.
  • Leg het bladerdeeg weer in de koelkast
  • Maak intussen de amandelcreme: verhit de helft van de boter en laat dit bruin worden tot het een beetje nootachtig ruikt (Beurre Noissette) en laat helemaal afkoelen
  • Doe de beurre noissette in je keukenmachine (met beslaghaak) en voeg de andere helft van de boter toe. Mix de boters door elkaar, voeg al mixend suiker, custardpoeder en geroosterde amandel toe. Voeg dan het ei en de amandelmelk toe. Klop de slagroom stijf en schep door het amandelmengsel.
  • Maak een mooie cirkel met amandelcreme en vries dit op bakpapier met de vorm eromheen in.
  • Volg nu het recept van de Galette met Pistache voor de verdere stappen.

Onze ervaringen

  • Bijzondere vulling, met slagroom.. heel benieuwd hoe dat in de oven tijdens het bakproces gaat zijn. Loopt alles eruit…??? Niet dus!! Ik heb wel de vullin eerst ingevroren (in model) volgens advies van Gwenn, en dat werkte prima! Het recept voor deze vulling komt uit een patisserieboek van de bekende Franse Patissier Cedric rolet
  • Heel makkelijk bladerdeeg dat gebladerd is. Recept komt van youtubefilmpje van Michel Roux
  • https://www.youtube.com/watch?v=c18ET36ViR8



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *