Moscovische Tulband
Deze bijzondere tulband komt uit een oud ‘Koken met Margriet’ Kookboek.
Ingrediënten
- 200 bloem
- 40 gr maizena
- snuf zout
- 200 gr fijne kristalsuiker
- 200 gr koude boter
- 10 eieren (m)
- 1 citroen (rasp)
- 200 gr gedroogde vruchtjes zoals sinaasappelschil, sucade, rozijnen, krenten, etc
- extra boter en bloem voor de tulbandvorm
Methode
- Splitst de eieren. Vet een tulbandvorm goed in en bestuif met bloem
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius (bak op 190 graden Celcius)
- Klop de dooiers , suiker, citroenrasp en wat zout au-bain-marie luchtig tot een lauwwarm witgeel schuim. De suiker moet zijn opgelost.
- Haal de kom van het vuur en klop nog ongeveer 15 minuten verder luchtig.
- Zeef de bloem met maïzena en hak met twee messen den stukjes boter erdoor. Blijf snijden tot je een heel fijn kruim hebt.
- Klop het eiwit heel stijf en leg hierop eerst de boter/bloem kruimels, daarop de eigeel schuim met suiker en daar weer de vruchtjes bovenop.
- Spatel alles zo luchtig mogelijk door elkaar (er mag beslist niet geroerd worden) en giet in de tulbandvorm.
- Bak de tulband op 190 graden celcius voor ongeveer 45 minuten gaar.
Onze ervaringen
- Vruchtjes moeten echt droog zijn voor ze door het deeg gemengd worden. Een tip van Margriet was om de vruchtjes om te schudden met wat poedersuiker. Een beetje bloem erdoor kan ook!
- Het is een heerlijke zachte tulband die goed in te vriezen is. Laat de tulband niet te lang afkoelen in de vorm maar snijd het voorzichtig los als hij nog lauwwarm is.
- Margriet gebruikte boter en paneermeel om de vorm “minder te laten aanbakken” maar dat mislukte bij Liesbeth. De tulband plakte aan de vorm en kwam er gebroken uit en dat wil je niet. De tweede keer gebruikte Liesbeth bloem en dat ging beter. Wel altijd voorzichtig zijn bij het lossen van de tulband!
- Liesbeth heeft de Magimix met messen gebruikt om de bloem met boter heel fijn te snijden tot een “crumb”.