Liesbeth’s worteltaart uit het Alpenkookboek

Liesbeth’s worteltaart uit het Alpenkookboek

Voor deze wortel & notentaart heb ik een Zwitserse Rüblitorte als uitgangspunt genomen en volgens Angelsaksische traditie opgeschmucked met een topping, niet van cream cheese maar met uitgelekte kwark.


Ingrediënten:



200 gr fijn geraspte (verse) worteltjes
240 gr fijngemalen amandelen
50 gr paneermeel
50 gr bloem
1 zakje bakpoeder
7 eieren ( 7 eigelen + 5 eiwitten)
300 gr suiker (200 + 100)
1 bio sinaasappel (rasp + sap, ½ +½)
snuf zout
snufje kruidnagelpoeder
1 tl gemalen kaneel
20 gr Kirsch
½ potje sinaasappelmarmelade
750 gr magere kwark ( 1 nacht uitgelekt in een doek tot 400 gr)
100 gr crème fraiche
2 zakjes vanillesuiker
1 tl vanille extract
fijne kristalsuiker (naar smaak), ongeveer 4 el
Ook nodig: marsepeinen worteltjes, springvorm Ø26 cm


Methode:


  1. Laat de kwark in een doek in een zeef 1 nacht uitlekken tot 400 gr
  2. Verwarm de oven voor 160°C (hete lucht)
  3. Meng de geraspte worteltjes met amandelen, paneermeel, bloem en bakpoeder.
    Mix eigelen met 200 gr suiker, sinaasappelrasp- en sap van een 1/2 sinaasappel, zout, kruidnagelpoeder, kaneel en Kirsch tot een schuimende crème. Roer dit door de wortel-notenmix.
  4. Klop de 5 eiwitten met 100 gr suiker stijf en spatel dit voorzichtig door het wortel-notendeeg. Schep het deeg in een ingevette springvorm van Ø26 cm en bak in 45-55 minuten gaar (breinaaldentest)
  5. Laat de taart op een rooster afkoelen en liefst 2 dagen rusten, ingepakt in folie. Snijd dan de taart open, besmeer met sinaasappelmarmelade en leg de bovenste helft van de taart er weer op.
  6. Meng 400 gr uitgelekte magere kwark met crème fraiche, sinaasappelrasp en -sap,vanillesuiker, vanille-extract en suiker naar smaak. Roer deze frosting goed door elkaar en bestrijk hiermee de taart. Versier de taart, als je dat net zo leuk vindt als ik, met marsepeinen worteltjes.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *