Gevulde Koek (1-2-3 harde Wenerdeeg)

Gevulde Koek (1-2-3 harde Wenerdeeg)

Een ouderwets gevulde koek van Harde Wenerdeeg. Dit deeg bestond oorspronkelijk uit amandel (spijs), suiker, boter, citroen en bloem, met soms een snuf kaneel of vanille. De opa van Kim had dat recept met spijs door het deeg, maar daar kwamen wij te laat achter;-) Dus bleef het bij een gewoon zandtaartdeegje..


Ingrediënten

  • 100 gram basterdsuiker
  • 200 gr boter (in kleine stukjes)
  • 300 gr bloem
  • 1 ei (los geklopt)
  • snuf zout
  • zest van een 1/2 citroen
  • 300 gr amandelspijs ( 1:1)
  • ook nodig 24 blanke amandelen, spuitzak zonder spuitmondje

Bereiding

  • Doe de bloem, suiker, boter zout en zest in een keukenmachine meng met een beslaghaak. Voeg een beetje ei toe,en draai het deeg tot het net samen plakt (stop meteen met kneden!!) en laat het deeg afgedekt in de koelkast rusten
  • Meng de spijs met een klein scheutje geklutst ei en roer het los tot het redelijk spuitbaar is. Voeg eventueel nog een beetje water toe maar het mag absoluut niet te slap worden want dan loopt het van de koek van..En doe het in een spuitzak.
  • Verwarm de oven voor op 210-220 graden Celcius (boven-onder warmte)
  • Neem na minstens 30 minuten (of langer) het deeg uit de koelkast . Strooi wat bloem op je aanrecht en rol het deeg hierop uit tot 2-3 mm
  • Steek 24 rondjes uit
  • leg 12 rondjes op een bakplaat en spuit op elk rondje een flinke hoop amandelspijs. Let wel op dat je een rand van 1 cm vrij laat en maak deze rand vochtig met wat water.
  • druk de spijs voorzichtig een beetje platter van boven dan breekt het minder snel tijdens het bakken, denken wij 😉
  • Leg de overgebleven deegrondjes erop en druk de randen vast
  • Bestrijk de koeken dunnetjes met geklutst ei en leg op elke koek 4 amandelen.
  • bestrijk nog eens dun met ei
  • bak de gevulde koeken midden in de oven in ongeveer 15 minuten gaar. Laat ze afkoelen op een rooster en wacht dan niet te lang met eten.. Versgebakken het aller allerlekkerst!


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *