Pommes Dauphines
Heerlijke aardappelsoesjes uit de frituur of misschien wel uit de air-fryer. Wij hadden er geen, dus laat maar weten als het jou wel lukt. Dit recept is een bewerking van het recept uit het bakboek de banketbakker van Cees Holtkamp
Ingrediënten
- 1,2 kg aardappels (in de schil)
- 100 gr roomboter (stukjes)
- 50 gr slagroom
- 400 gr soezenbeslag
- peper en zout naar smaak
- verse nootmuskaat (naar smaak)
- zonnebloemolie om in te frituren
- ook nodig: aardappelpers of evt. stamper, een diep pannetje of frituur, temperatuurmetertje, keukenpapier
Bereiding
- Kook de aardappels gaar en laat ze een beetje afkoelen.
- Verwijder de schil en weeg 1 kg af
- Duw/pers ze nog warm door de aardappelpers
- Maak in een grote kom puree met de aardappels, boter en slagroom
- Roer de 400 gr soezenbeslag erdoor en maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat
- Leg het beslag een uur in de koelkast
- Rol met je handen kleine bolletjes van het beslag en leg ze terug in de koelkast
- Verhit de olie op 160 graden (max. 170 graden Celcius)
- Frituur de bolletjes met 3-4 stuks tegelijk tot ze mooi goudkleurig zijn
- Laat ze uitlekken op keukenpapier
- Houd de pommes dauphines tot gebruik, warm in de oven.
Tips/weetjes
- Frituur max. 5 bolletjes tegelijk, ze kleven tijdens het bakken makkelijk aan elkaar
- houdt de temperatuur van het hete vet in de gaten! Veel recepten noemen een hogere temperatuur voor de olie. (180 graden celcius) Daar ging het bij mij mis: zie foto’s hieronder
- Bij een te hete temperatuur knallen de soezen uit elkaar. Sommige recepten schrijven voor dat je de soezen eruit moet halen vóór ze uit elkaar spatten. Maar wanneer is dat moment.. Heel moeilijk te bepalen. Ze waren ook nog een beetje bleekjes..
- Bak je teveel soesjes tegelijk dan plakken ze dus makkelijk aan elkaar maar ook daalt de temperatuur van het vet te veel