Suikerbietensoep
Liesbeth wilde weten hoe een suikerbiet als groente smaakt en maakt deze verrukkelijke mosterd soep met gepofte kikkerwten. De basis is suikerbiet met kikkererwten en heel veel mosterd voor wat meer pit.
Ingrediënten
- 1 suikerbiet (of een grote selderijknol)
- 2 uien (gesnipperd()
- 2 teentjes knoflook (gesnipperd)
- olie en boter om in te bakken
- 5 stengels bleekselderij (schoongemaakt, in stukken)
- 1 a 2 runderbouillonblokjes
- 4 el (Dijon) mosterd
- een glas kikkererwten (ca 400 gr, uitgelekt), houdt 2 eetlepels kikkerwten apart
- zout en peper
- Ook nodig: staafmixer
Bereiding
- Was de suikerbiet en schil hem grondig. Snijd de biet in kleine stukken.
- Bak de uitjes en knoflook aan in een scheutje olie en een klontje boter (voor de smaak) tot ze goudbruin gekarameliseerd zijn.
- Voeg stukjes bleekselderij em suikerbiet toe en roer bak 5 minuten op een hoog vuur tot ze goed zijn aangebakken.
- Voeg 1,5 liter water toe met 1 a 2 bouillonblokjes en laat de groenten in de bouillon gaar koken. Dit duurde bij mij ca. 30 minuten. Maar ik denk dat dat afhangt van hoe oud de biet is??
- rooster intussen de overgebleven kikkererwten
- Voeg de uitgelekte kikkererwten toe en laat even mee koken
- Voeg 4 eetlepels scherpe mosterd toe en roer goed door.
- Zet de staafmixer op de soep en mix tot een mooie zachte soep.
- Maak op smaak met zout, peper en evt een extra bouillonblokje, extra mosterd .
- Is de soep te dik voeg dan extra water met een bouillon blokje toe.
Weetjes
- Suikerbiet of beetwortel kun je na het schoongemaakt en geschild te hebben ook raspen. Ook dat heeft Liesbeth uitgeprobeerd : de geraspte biet geeft een suikerzoete salade met een mondgevoel als radijs, beetje fris. Maar de smaak is overduidelijk natuurlijk-zoet.
- Suikerbieten liggen niet zomaar in het groentenschap of op de markt. Heel soms vind je ze op boerenmarkten of je vraagt een suikerbieten boer, zoals Liesbeth deed. Ook kun je suikerbiet zelf verbouwen in je moestuin.
- Smaak: een zoete suikerachtige smaak die vergelijkbaar is met verse suikerriet. In Azië worden suikerriet stengels langs de weg verkocht om lekker op te kauwen (een beetje zoals wij op zoethout stokjes kauwen) Dus zoet, verder neutraal van smaak.