Worteltaart met volkorenbloem
In de podcast bakte ik de worteltaart van Regula Ysewijn. Dit recept heb ik uit haar prachtige boek: Het Britse bakboek. Hier vind je de link waar je haar eigen recept online kan vinden:
https://www.telegraph.co.uk/recipes/0/carrot-cake-cashew-icing-recipe/
Om een soortgelijk recept aan te kunnen bieden heb ik een aantal onderdelen van Regula’s recept toegevoegd aan mijn eigen recept.
Ingrediënten:
- 300 gram volkoren bloem of meel
- 250 ml olijfolie
- 450 gram geraspte worteltjes (of in de keukenmachine gehakte kleine stukjes)
- 250 gram licht bruine basterd suiker
- 4 eieren
- 1 theelepel bakpoeder (gewoon een volle schep, ik neem dat niet zo nauw)
- 1 theelepel baksoda
- 1 snufje zout (ik doe gewoon zo psst tussen m`n duim en wijsvinger erin)
- Kruiden: kaneelpoeder (halve theelepel), koek en speculaas kruiden (grote volle theelepel) en een half theelepeltje chinese 5 spices.
- Vanille aroma (flinke scheut)
- Sinaasappel schil van een halve sinaasappel
- Pecannoten 125 gram
Cream cheese frosting:
- 300 gram poedersuiker
- 200 gram mon chou (stevige cream cheese)
- 80 gram zachte roomboter
- Theelepel of scheutje vanille extract
Methode:
Worteltaart
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius
- Mix de suiker, eieren en olijf olie en vanille aroma
- Zeef de de volkoren bloem, bakpoeder, baksoda, zout, en kruiden
- Voeg de droge ingredienten bij het suiker, olie en eieren mengsel en mix dit door elkaar tot het net bij elkaar komt (er mag nog een beetje bloem zichtbaar zijn).
- Voeg dan de wortelen toe en mix dit nog heel even door elkaar.
- Voeg als laatste de pecannoten toe
- Verdeel het beslag over 3 taart vormen
- Bak deze af in ongeveer 25-30 minuten op 160 graden.
Cream cheese frosting:
- Mix de zachte roomboter en vanille met de poeder suiker tot het een korrelige massa wordt
- Voeg daarna de cream cheese door en klop het door totdat het een mooi homogeen mengsel is.
- Zorg dat je het niet te ver door klopt omdat het dan te vloeibaar kan worden.