Canélés de Bordelais van Arjen

Heerlijke krokante canélés die Arjen maakte naar recept van de franse videomaker Stan Quidet https://www.instagram.com/salement_sucre/ prachtige video’s maar bakken kan ie ook…
Ingrediënten
- 500 gr volle melk
- 25 gr roomboter
- 1 vanillestok
- 1 ei
- 2 eidooiers
- 180 gr suiker
- 5 gr zout
- 120 gr bloem
- 4 cl rum
Beslag
Snijde de vanillepeul in de lengte door midden, schraap het merg eruit en doe de merg met de peulen in de melk Verwarm de melk met boter en vanille. Het hoeft niet te koken Meng in een kom het ei, eidooiers, suiker, zout en bloem Meng beetje bij beetje de warme melk erdoor Als alles gemengd is, roer dan de rum er doorheen Laat afkoelen en zet 24 uur in de koelkast
Bakken
Verwarm de oven voor op 250 graden Celcius Zeef het beslag in een kan, of kom die makkelijk schenkt Vet de vormpjes in en schenk hierin het koude beslag tot ca 1cm onder de rand Bak 10 minuten op 250 graden en verlaag de oventemperatuur tot 180-190 graden Celcius Bak nog eens 40-45 minuten Haal de canélés uit de vormpjes en laat op een rekje afkoelen
Tips van Arjen:
- Brand nieuwe canélé vormpjes goed in Zie bv website van ‘Wat schaft de podcast’ :
- Vormpjes inbranden
- Als je werkt met een metalen cannelé vorm dan moet je die voor het eerste gebruik goed inbranden. Verwarm de oven voor op 180 graden C. Was de vormpjes goed af en maak ze droog. Zet de vormpjes op een bakplaat met aluminiumfolie. Vet de binnenkant van de vormpjes in met zonnebloem of arachideolie. Laat een uur bakken in de oven. Haal ze uit de oven, giet alle olie uit de bakjes en leg ze ondersteboven op de bakplaat. Doe de vormpjes terug in de oven en laat nog 20 minuten bakken. Zet de oven uit en laat ze in de oven afkoelen. Was de vormpjes nooit meer af, maar maak ze schoon met keukenpapier. Goed inbranden helpt bij het makkelijker uit de vormpjes halen van de cakejes..
- Bak de canélés misschien iets langer door of begin op een hogere temperatuur als je de cakejes donkerder van kleur wilt. Kijk hoe jouw oven bakt, elke oven is anders
