Canelés Bordelais

Een onvoorstelbaar lekker karamel “cakeje” uit Bordeaux, wat wij nog niet vaker gegeten hebben Laat staan zelf gebakken Maar het resultaat mag er zijn.. echt #megalomaanjammie!
Ingrediënten voor 12 canelés
- 6 canelés vormpjes
- 20 gr bijenwas
- 20 gr geklaarde boter
- 250 gr volle melk
- 25 gr roomboter
- 2 vanillebonen
- 100 gr slagroom
- 95 gr bloem
- 210 gr fijne kristalsuiker
- 60 gr ei (ca 1,2 ei)
- 10 gr eigeel ( ca 0,5 ei)
- 30 gr rum
- bakspray (waar was in zit)
- Voorbereiding vormpjes : ca 50 minuten, kan weken van te voren, wanneer jij wil
2. Bereiding: ca 20 minuten + 24-48 uur rusten van het beslag (1-2 dagen van te voren)
3. Baktemperatuur en – tijd : 300 graden (6-7 minuten), 180 graden (45 minuten)
- koperen/ aluminium vormpjes brand ik voor het eerste gebruik in. Verhit de oven op 180 graden Celcius voor. Spray of smeer de vormpjes in met zonnebloemolie (neutrale olie). Laat de vormpjes 60 minuten “bakken”in de oven. Haal ze uit deoven en keer de vormpjes op hun kop en laat de olie er uit lopen. Zet ze op hun kop terug in de oven en “bak”nog 20 minuten.. Zet de oven uit en laat de vormpjes afkoelen in de oven. LET OP: WAS DE CANELES VORMPJES NOOIT AF, VEEG ZE SCHOON MET EEN STUKJE KEUKENROL!!
- Begin 2 dagen van te voren met het maken van het caneles beslag. Je kunt het gemakkelijk 4-5 dagen bewaren , dus je hoeft niet alles in 1x te bakken.
- Schraap 2 vanille bonen leeg en meng dit in een pan met de melk en de boter. Verwarm dit tot max. 80 graden celcius (laat het niet koken) en roer af en toe tot alles goed gesmolten is.
- Giet de warme melk over de slagroom en laat het geheel afkoelen (20-30 minuten)
- Meng in een grote kom bloem, suiker, ei, eigeel en rum en schep dit goed door elkaar (met de hand)
- Giet de afgekoelde melk & slagroom er bij en roer alles met een spatel tot een samenhangend pannenkoekenbeslag. Of nog beter: flensjesbelag. Zorg dat er zo weinig mogelijk luchtbelletjes ontstaan.
- Giet het beslag over in een plastic bak. Bedek het beslag met plasticfolie wat je op het beslag legt. Doe een deksel erop en sluit af. Leg de bakmet beslag in de koelkast tot gebruik. Af en toe een keertje roeren kan geen kwaad.
- 24-48 uur later kun je caneles gaan bakken!
- Bedek je bakplaat met alufolie en schuif in de oven.
- Verhit de oven en de bakplaat zo hoog mogelijk voor op boven – onder hitte (300 graden)
- Spray de vormpjes goed in met bakspray (of kijk bij de tips voor bijenwas + geklaarde boter)
- Als je oven opgewarmd is giet je beslag in de caneles vormpjes en laat ca 1cm rand vrij.
- Schuif de vormpjes voorzichtig (want superheet!) op de voorverwarmde bakplaat met alufolie en laat ze 6-7 minuten bakken.
- Verlaag dan de temperatuur van de oven tot 180 graden en bak de caneles 45 minuten tot ze donker bruin zijn. Dat komt door de karamelisatie van de suiker. De caneles zijn knapperig van buiten en ‘goey’ van binnen
- Haal de vormpjes met ovenwanten aan, uit de oven en keer ze meteen om. (zie tips) en haal de caneles er uit en laat afkoelen. Het allerlekkerst zijn ze 2-3 uur na het bakken. Maar hey…. de volgende dag ook nog hoor;-)
TIPS van Liesbeth
- Zij gebruikte 2 soorten vormpjes: aluminium en koperen. Liesbeth behandelde de vormpjes identiek, dus het inbranden en invetten met bijenwas ging op dezelfde manier.
- Bijenwas : Liesbeth gebruikte half bijenwas + half geklaarde boter (Ghee), om de vormpje in te vetten en de caneles een knapperige korst mee te geven. Gel idee, die bijenwas maar je brengt maar een heel dunne laag aan.
- Voorbereiden/invetten met bijenwas: duurt ook zo’n 30 minuten… Smelt “au-bain-marie’ de boter met de bijenwas tot alles gesmolten is. Houdt de bijenwas warm boven het vuur. Giet de was voorzichtig en snel in een vormpje en giet er meteen weer uit in de pan op de bain-marie. Zet het vormpje 5 seconden in de hete oven en haal het er weer uit (met ovenwanten!!) en giet de rest van de bijenwas terug in de pan op het vuur. Herhaal dit voor al je vormpjes. Nu kun je ze vullen met het beslag.
- De alu vormpjes bleven ietsje bleker en gingen moeilijker uit de vormpjes. Liesbeth gebruikt een houten sate pin om de canele voorzichtig los te ‘wrikken’ De cakejes uit de koperen vormen lieten meteen los.
- De alu gebakken caneles bleven van buiten ietsje zachter dan de in koper gebakken caneles maar qua smaak even lekker. Al met al bakken die koperen vormpjes ietsje beter maar heb je alleen die alu vormpjes, kun je toch mooie caneles op tafel toveren.
- Volgende dag waren de caneles nog steeds mega lekker, ik had ze gewoon op het aanrecht laten liggen maar visite van die dag kon er niet van af blijven!
- Let er op dat je bakplaat mee verwarmt met de oven opwarmen! de vormpjes zet je op een gloeiend hete bakplaat met alufolie. Je zult zien, dat is tegen het lekken.. het beslag komt in de oven eerst flink omhoog, boven het randje uit misschien en zakt later ietsje terug.

Bijenwas “canélés”, gekocht bij https://www.duikelman.nl/ in Amsterdam