Party Pretzel

Heb je een feestje? Hoe leuk is het om deze Party Pretzel te bakken en te beleggen met heerlijke ingrediënten als bv plakjes boerenkaas, pruimtomaatjes, augurkjes, sla, gekookt eitje, zelfgemaakte mayo en lekker veel verse kruiden.
Ingrediënten Dag 1
- 1kg speltbloem
- 20 gr zout
- 50 gr plantaardige olie
- 20 gr bakmout
- 250 gr melk
Ingrediënten Dag 2
- 15 gr verse gist of 8 gr instant gist
- 15 gr water
Bereiding Dag 1
- Kneed speltbloem, zout, olie, mout en melk in de keukenmachine snel tot een vast deeg.
- laat het deeg een nacht afgedekt in de koelkast rusten
Bereiding Dag 2
- Haal het deeg 1 uur voor de bereiding uit de koelkast
- Los de gist op in het water en voeg dit aan het deeg toe
- Kneed in een keukenmachine tot een soepel brooddeeg (het deeg is klaar als je een dun vlies van het deeg kunt trekken, venstertest)
- Laat het deeg 15-20 minuten afgedekt rusten
- Hak het deeg in 3 gelijke stukken
- Rol de stukken deeg uit tot lange rollen (zie filmpje hieronder)
- Maak een lange vlecht en vorm hieruit een grote Brezel
- Dek de brezel af en lat 60 minuten rijzen
- Voordat je de brezel met loog insmeert laat je de brezel nog 5-10 minuten aan de lucht drogen (dus niet afgedekt!) zo krijg de brezel een dun velletje.
- Smeer de brezel dun in met Natronloog en bestrooi met grof zout (of nog gezelliger met zaadjes, pitjes, etc.
- Bak de brezel in een voorverwarmde oven 25-30 minuten op 200 graden Celcius boven-onder warmte